createyourhealth.pl

Filet mignon – przepis na idealne mięso • przepis • składniki • przygotowanie

Filet mignon to francuska nazwa dla środkowej, delikatnej części polędwicy wołowej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie, które często kojarzy się z eleganckimi restauracjami, można w równie pyszny sposób przyrządzić także w domowym zaciszu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania filet mignon jak najlepsi szefowie kuchni!

Filet mignon – przepis na idealne mięso

Filet mignon to francuska nazwa dla środkowej, delikatnej części polędwicy wołowej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie, które często kojarzy się z eleganckimi restauracjami, można w równie pyszny sposób przyrządzić także w domowym zaciszu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania filet mignon jak najlepsi szefowie kuchni!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

stek z polędwicy wołowej - 400 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól morska - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
masło - 3 łyżki
rozmaryn świeży - 4 gałązki
tymianek świeży - 3 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Mięso wyciągnij z lodówki i opakowania i daj mu odpocząć przez 30-40 minut. W tym czasie powinno nabrać temperatury pokojowej. Jeśli widzisz gdzieś błonki i żyłki, wytnij je przed przejściem do smażenia.
2.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Gotowe kawałki polędwicy starannie natrzyj oliwą, a potem dopraw solą i pieprzem. Czynność powtórz z obu stron. Pozostaw mięso na co najmniej 15 minut, aby składniki mogły wniknąć w mięso.
3.SMAŻYMY STEKI:
Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury, a następnie ułóż na niej steki. Smaż bez dotykania mięsa po 3-4 minuty na stronę (w ten sposób uzyskasz stek o stopniu wysmażenia medium). Podsmaż mięso także po bokach, aby zamknąć wszystkie pory.
4.BASTUJEMY STEKI:
Pokrój lub porwij zioła na mniejsze kawałki. Zmniejsz temperaturę kuchenki, a następnie dodaj na patelnię masło oraz zioła. Przechyl lekko patelnię do boku, aby zagarnąć większą jego ilość na łyżkę. Roztopionym masłem wraz z ziołami polewaj steki od góry w energiczny sposób, pozwalając, aby masło spływało po całej jego powierzchni. Ten proces polewania mięsa tłuszczem podczas smażenia nosi nazwę bastowania. Powinno ono trwać ok. 2 minut.
5.ODKŁADAMY STEKI, BY ODPOCZĘŁY:
Ułóż wysmażone steki na talerzu i daj im chwilę odpocząć (ok. 4 minuty), aby soki mogły z nich spłynąć.
6.SERWUJEMY STEKI:
Steki ściągnij z talerza, a następnie przełóż na talerze do serwowania z wybranymi dodatkami.
Filet mignon – przepis na idealne mięso

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Mięso wyciągnij z lodówki i opakowania i daj mu odpocząć przez 30-40 minut. W tym czasie powinno nabrać temperatury pokojowej. Jeśli widzisz gdzieś błonki i żyłki, wytnij je przed przejściem do smażenia.

2

DOPRAWIAMY MIĘSO

Gotowe kawałki polędwicy starannie natrzyj oliwą, a potem dopraw solą i pieprzem. Czynność powtórz z obu stron. Pozostaw mięso na co najmniej 15 minut, aby składniki mogły wniknąć w mięso.

3

SMAŻYMY STEKI

Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury, a następnie ułóż na niej steki. Smaż bez dotykania mięsa po 3-4 minuty na stronę (w ten sposób uzyskasz stek o stopniu wysmażenia medium). Podsmaż mięso także po bokach, aby zamknąć wszystkie pory.

4

BASTUJEMY STEKI

Pokrój lub porwij zioła na mniejsze kawałki. Zmniejsz temperaturę kuchenki, a następnie dodaj na patelnię masło oraz zioła. Przechyl lekko patelnię do boku, aby zagarnąć większą jego ilość na łyżkę. Roztopionym masłem wraz z ziołami polewaj steki od góry w energiczny sposób, pozwalając, aby masło spływało po całej jego powierzchni. Ten proces polewania mięsa tłuszczem podczas smażenia nosi nazwę bastowania. Powinno ono trwać ok. 2 minut.

5

ODKŁADAMY STEKI, BY ODPOCZĘŁY

Ułóż wysmażone steki na talerzu i daj im chwilę odpocząć (ok. 4 minuty), aby soki mogły z nich spłynąć.

6

SERWUJEMY STEKI

Steki ściągnij z talerza, a następnie przełóż na talerze do serwowania z wybranymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1816,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

908,4 kcal

🥑

Tłuszcz

63,1 g

🌾

Węglowodany

45,2 g

🥬

Błonnik

30 g

💪

Białko

49,9 g

Podobne przepisy

Filet mignon – przepis na idealne mięso - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl