Filet mignon – przepis na idealne mięso • przepis • składniki • przygotowanie
Filet mignon to francuska nazwa dla środkowej, delikatnej części polędwicy wołowej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie, które często kojarzy się z eleganckimi restauracjami, można w równie pyszny sposób przyrządzić także w domowym zaciszu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania filet mignon jak najlepsi szefowie kuchni!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mięso wyciągnij z lodówki i opakowania i daj mu odpocząć przez 30-40 minut. W tym czasie powinno nabrać temperatury pokojowej. Jeśli widzisz gdzieś błonki i żyłki, wytnij je przed przejściem do smażenia.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Gotowe kawałki polędwicy starannie natrzyj oliwą, a potem dopraw solą i pieprzem. Czynność powtórz z obu stron. Pozostaw mięso na co najmniej 15 minut, aby składniki mogły wniknąć w mięso.
SMAŻYMY STEKI
Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury, a następnie ułóż na niej steki. Smaż bez dotykania mięsa po 3-4 minuty na stronę (w ten sposób uzyskasz stek o stopniu wysmażenia medium). Podsmaż mięso także po bokach, aby zamknąć wszystkie pory.
BASTUJEMY STEKI
Pokrój lub porwij zioła na mniejsze kawałki. Zmniejsz temperaturę kuchenki, a następnie dodaj na patelnię masło oraz zioła. Przechyl lekko patelnię do boku, aby zagarnąć większą jego ilość na łyżkę. Roztopionym masłem wraz z ziołami polewaj steki od góry w energiczny sposób, pozwalając, aby masło spływało po całej jego powierzchni. Ten proces polewania mięsa tłuszczem podczas smażenia nosi nazwę bastowania. Powinno ono trwać ok. 2 minut.
ODKŁADAMY STEKI, BY ODPOCZĘŁY
Ułóż wysmażone steki na talerzu i daj im chwilę odpocząć (ok. 4 minuty), aby soki mogły z nich spłynąć.
SERWUJEMY STEKI
Steki ściągnij z talerza, a następnie przełóż na talerze do serwowania z wybranymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1816,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
908,4 kcal
Tłuszcz
63,1 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
30 g
Białko
49,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik ombre na zimno
Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?

Schab w galarecie
Schab w galarecie to elegancka i smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Delikatne mięso, otoczone aromatyczną, klarowną galaretką, stanowi niezwykle efektowne danie. Spróbuj naszej wersji schabu w galarecie ze śliwką!

Fondant z malinami
Idealnie wilgotny fondant czekoladowy z delikatnym sosem malinowym to wykwintny deser, który zachwyci Twoich gości. Przygotujesz go łatwo z termorobotem MC Smart!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śródziemnomorska babka ziemniaczana
Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.

Babka majonezowa limonkowa
W święta postaw na łatwe w przygotowaniu wypieki i zachwyć się wyśmienitą babką z limonkowym lukrem!

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Ten wegetariański przysmak wyróżnia się swoim smakiem i konsystencją, a sposób jego przygotowania jest prosty i przyjemny. W jaki sposób przyrządzić smaczny pasztet z cukinii i innych warzyw? Odkryj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słonecznikowiec
Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!

Keks królewski
Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!

Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!