createyourhealth.pl

Sernik z białą czekoladą i truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty, pyszny i lekki sernik z białą czekoladą i truskawkami, który zawsze się sprawdzi. Przygotuj go na następną wyjątkową okazję i ciesz się smakiem, który zachwyca!

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Prosty, pyszny i lekki sernik z białą czekoladą i truskawkami, który zawsze się sprawdzi. Przygotuj go na następną wyjątkową okazję i ciesz się smakiem, który zachwyca!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

herbatniki bezglutenowe - 200 g
kakao - 20 g
miód - 90 g
masło orzechowe - 60 g
żelatyna - 10 g
woda - 60 g
biała czekolada bez cukru - 75 g
jogurt grecki odtłuszczony - 350 g
ser ricotta - 250 g
odżywka białkowa o smaku waniliowym - 50 g
truskawka - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD:
Herbatniki i kakao rozdrabniamy wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 1 minuta / prędkość: 7. Następnie dodajemy masło orzechowe i miód i całość miksujemy używając programu„własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 4.
2.PODPIEKAMY SPÓD:
Gotową masę na spód przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy ją do dna i boków, tworząc rant o wysokości ok. 4-5 cm. Tak przygotowany spód zapiekamy przez ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Upieczony spód studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ I CZEKOLADĘ:
Żelatynę zalewamy przegotowaną, prawie gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia i wystygnięcia. Do czystego pojemnika miksującego dodajemy połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę i rozdrabniamy ją wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / prędkość: 8. Czekoladę zgarniamy ze ścianek naczynia.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Do rozdrobnionej czekolady dodajemy jogurt, ricottę i odżywkę białkową. Całość miksujemy używając programu„własne ustawienia” / czas: 1 minuta / prędkość: 4. Na koniec masę serową mieszamy z żelatyną wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / prędkość: 4.
5.CHŁODZIMY I PODAJEMY SERNIK:
Masę serową przelewamy na wystudzony spód i chłodzimy w lodówce przez min. 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Gotowy sernik dekorujemy świeżymi truskawkami.
Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Herbatniki i kakao rozdrabniamy wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 1 minuta / prędkość: 7. Następnie dodajemy masło orzechowe i miód i całość miksujemy używając programu„własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 4.

2

PODPIEKAMY SPÓD

Gotową masę na spód przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy ją do dna i boków, tworząc rant o wysokości ok. 4-5 cm. Tak przygotowany spód zapiekamy przez ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Upieczony spód studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ I CZEKOLADĘ

Żelatynę zalewamy przegotowaną, prawie gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia i wystygnięcia. Do czystego pojemnika miksującego dodajemy połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę i rozdrabniamy ją wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / prędkość: 8. Czekoladę zgarniamy ze ścianek naczynia.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Do rozdrobnionej czekolady dodajemy jogurt, ricottę i odżywkę białkową. Całość miksujemy używając programu„własne ustawienia” / czas: 1 minuta / prędkość: 4. Na koniec masę serową mieszamy z żelatyną wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / prędkość: 4.

5

CHŁODZIMY I PODAJEMY SERNIK

Masę serową przelewamy na wystudzony spód i chłodzimy w lodówce przez min. 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Gotowy sernik dekorujemy świeżymi truskawkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2971,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

247,6 kcal

🥑

Tłuszcz

10,2 g

🌾

Węglowodany

29,2 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

11,3 g

Podobne przepisy