createyourhealth.pl

Słodko-słony bezowiec • przepis • składniki • przygotowanie

Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Słodko-słony bezowiec

Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
cukier - 75 g
cukier puder - 150 g
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 20 g
sól - 2 szczypty
cukierki krówki - 400 g
śmietana 30% - 600 ml
woda - 40 ml
żelatyna - 2 łyżki
mięta świeża - 2 łyżki
orzechy arachidowe - 20 g
pistacje - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MIKSER BLACHĘ:
do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. 2 ŁYŻKI ŻELATYNY: namocz w 40 ml wody. 500 ML ŚMIETANKI: dobrze schłódź.
2.DAQUAS BEZOWY BIAŁKA:
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia.
3.DODAJEMY POSIEKANE ORZECHY:
arachidowe i pistacje oraz przesiany cukier puder, delikatnie mieszamy.
4.BEZĘ WYKŁADAMY NA:
blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
5.PIECZEMY OKOŁO 60-65:
minut w temp.
6.150°C (NA ŚRODKOWEJ:
półce, z termoobiegiem). STUDZIMY.
7.KREM 100 ML:
śmietanki zagotowujemy, dodajemy krówki i gotujemy na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia, cały czas mieszamy.
8.ZDEJMUJEMY Z PALNIKA,:
dodajemy 2-3 szczypty soli.
9.NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ DODAJEMY:
do karmelu, dokładnie mieszamy.
10.STUDZIMY (DO LETNIEJ:
temp. KARMELU).
11.UBIJAMY 500 ML:
mocno schłodzonej śmietanki.
12.DO MASY KRÓWKOWEJ:
przekładamy niewielką ilość ubitej śmietany, mieszamy.
13.DODAJEMY RESZTĘ ŚMIETANKI:
i całość delikatnie łączymy.
14.CHŁODZIMY W LODÓWCE:
około 1 1/2 - 2 godziny (do całkowitego zestalenia). PRZESTYGNIĘTĄ BEZĘ ZDEJMUJEMY: z blaszki.
15.NA WIERZCH NAKŁADAMY:
krem, posypujemy orzechami i zdobimy listkami mięty.
Słodko-słony bezowiec

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MIKSER BLACHĘ

do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. 2 ŁYŻKI ŻELATYNY: namocz w 40 ml wody. 500 ML ŚMIETANKI: dobrze schłódź.

2

DAQUAS BEZOWY BIAŁKA

ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia.

3

DODAJEMY POSIEKANE ORZECHY

arachidowe i pistacje oraz przesiany cukier puder, delikatnie mieszamy.

4

BEZĘ WYKŁADAMY NA

blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.

5

PIECZEMY OKOŁO 60-65

minut w temp.

6

150°C (NA ŚRODKOWEJ

półce, z termoobiegiem). STUDZIMY.

7

KREM 100 ML

śmietanki zagotowujemy, dodajemy krówki i gotujemy na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia, cały czas mieszamy.

8

ZDEJMUJEMY Z PALNIKA,

dodajemy 2-3 szczypty soli.

9

NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ DODAJEMY

do karmelu, dokładnie mieszamy.

10

STUDZIMY (DO LETNIEJ

temp. KARMELU).

11

UBIJAMY 500 ML

mocno schłodzonej śmietanki.

12

DO MASY KRÓWKOWEJ

przekładamy niewielką ilość ubitej śmietany, mieszamy.

13

DODAJEMY RESZTĘ ŚMIETANKI

i całość delikatnie łączymy.

14

CHŁODZIMY W LODÓWCE

około 1 1/2 - 2 godziny (do całkowitego zestalenia). PRZESTYGNIĘTĄ BEZĘ ZDEJMUJEMY: z blaszki.

15

NA WIERZCH NAKŁADAMY

krem, posypujemy orzechami i zdobimy listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5115,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

426,3 kcal

🥑

Tłuszcz

20,9 g

🌾

Węglowodany

50,6 g

🥬

Błonnik

10,1 g

💪

Białko

10,1 g

Podobne przepisy

Słodko-słony bezowiec - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl