Słonecznikowiec • przepis • składniki • przygotowanie
Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
355 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Rozbijamy jajka i białka dodajemy do miski, a żółtka przekładamy do kubka. Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem cukru. Dodajemy cukier powoli, w momencie, w którym białka zaczną przypominać pianę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Zmniejszamy obroty miksera do średnich. Do ubitych białek dodajemy powoli żółtka.
DODAJEMY OLEJ
Gdy masa będzie jednolita, powoli dodajemy olej i dalej miksujemy.
ŁĄCZYMY MĄKĘ Z PROSZKIEM I KAKAO
Odkładamy mikser. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao do drugiej miski. Mieszamy.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI DO MOKRYCH
Do miski z mokrymi składnikami powoli dodajemy suche i mieszamy szpatułką, aż się połączą.
PIECZEMY BISZKOPT
Wykładamy formę papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 25 minut.
WYCIĄGAMY BISZKOPT
Wyciągamy biszkopt z piekarnika i zostawiamy go na 10 minut do delikatnego przestudzenia. Potem oddzielamy go od boków formy i delikatnie wyciągamy, obracając formę do góry dnem. Przekrajamy ciasto na dwie części, a jedną wkładamy ponownie do formy.
PRAŻYMY ZIARNA
Wsypujemy ziarna na patelnię i prażymy je na sucho przez minutę, ciągle mieszając. Potem dodajemy cukier, masło, mleko oraz sól. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie przestając mieszać. Czekamy, aż cukier się skarmelizuje.
PRZEKŁADAMY SŁONECZNIK NA PAPIER
Rozkładamy papier do pieczenia na blacie i przekładamy na niego słonecznik. Rozprowadzamy cienką warstwą. Studzimy.
ROZBIJAMY SŁONECZNIK
Gotowy słonecznik w karmelu rozbijamy, uderzając w niego łyżką.
UCIERAMY MASCARPONE
Miksujemy mascarpone, a po chwili dodajemy kajmak i kawę. Miksujemy, aż składniki się połączą.
UBIJAMY ŚMIETANĘ
Do drugiej miski dodajemy śmietanę i ubijamy ją z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do ubitego mascarpone dodajemy śmietanową masę i delikatnie mieszamy szpatułką.
SKŁADAMY CIASTO
Na spód ciasta wykładamy porcję kremu i rozsmarowujemy go. Nakładamy drugi blat z ciasta i lekko dociskamy całość. Nakładamy kolejną porcję kremu i rozsmarowujemy go. Nakładamy uprażony słonecznik.
CHŁODZIMY CIASTO
Gotowy słonecznikowiec wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest gotowe, kiedy krem stężeje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7377,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1475,5 kcal
Tłuszcz
99,4 g
Węglowodany
119,2 g
Błonnik
4,1 g
Białko
32,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie florentynki
Inspirowane klasykiem wśród włoskich deserów pyszne wegańskie florentynki według przepisu Kingi. Zobacz, jak łatwo je przygotować!

Makaron z sosem dyniowym alla carbonara
Jajka, guanciale i parmezan – to carbonara, prawda? A jednak nie! Dzięki dodatkowi dyni powstaje raczej dyniowa carbonara, czyli idealne połączenie na jesienny obiad i nie tylko!

Kanapki z hummusem
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na posiłek, te kanapki z hummusem z buraka i świeżymi warzywami z pewnością skradną Twoje serce! Intensywnie różowy hummus nie tylko pięknie wygląda, ale także zaskakuje delikatnym, lekko słodkawym smakiem buraka. To prosta, a zarazem efektowna propozycja na śniadanie lub przekąskę — koniecznie wypróbuj ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab gotowany
Schab gotowany to świetny sposób na przygotowanie domowej wędliny lub mięsa na obiad. Soczysty, gotowany schab stanowi idealny wybór dla osób, które cenią lekkie, a jednocześnie aromatyczne potrawy i chcą przyrządzić je w domowym zaciszu. Należysz do tej grupy osób? Poznaj nasz przepis!

Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to wyjątkowo kremowy i aksamitny deser, którego koniecznie powinieneś spróbować! To idealna propozycja dla wszystkich miłośników serników, którzy szukają czegoś niecodziennego. Spróbuj sernika z naszego przepisu i zakochaj się w jego smaku!

Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Pęczak z orzechami i pieczarkami
Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!