createyourhealth.pl

Słonecznikowiec • przepis • składniki • przygotowanie

Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!

Słonecznikowiec

Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
355 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 170 g
cukier drobny - 210 g
kakao - 55 g
olej rzepakowy - 50 ml
jajko - 7 szt.
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
ser mascarpone - 400 g
Kajmak - 200 g
śmietana 36% - 300 ml
espresso - 30 ml
cukier puder - 60 g
śmietan fix - 9 g
nasiona słonecznika - 240 g
cukier - 100 g
masło - 40 g
mleko 3,2% - 25 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Rozbijamy jajka i białka dodajemy do miski, a żółtka przekładamy do kubka. Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem cukru. Dodajemy cukier powoli, w momencie, w którym białka zaczną przypominać pianę.
2.DODAJEMY  ŻÓŁTKA:
Zmniejszamy obroty miksera do średnich. Do ubitych białek dodajemy powoli żółtka.
3.DODAJEMY OLEJ:
Gdy masa będzie jednolita, powoli dodajemy olej i dalej miksujemy.
4.ŁĄCZYMY MĄKĘ Z PROSZKIEM I KAKAO:
Odkładamy mikser. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao do drugiej miski. Mieszamy.
5.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI DO MOKRYCH:
Do miski z mokrymi składnikami powoli dodajemy suche i mieszamy szpatułką, aż się połączą.
6.PIECZEMY BISZKOPT:
Wykładamy formę papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 25 minut.
7.WYCIĄGAMY BISZKOPT:
Wyciągamy biszkopt z piekarnika i zostawiamy go na 10 minut do delikatnego przestudzenia. Potem oddzielamy go od boków formy i delikatnie wyciągamy, obracając formę do góry dnem. Przekrajamy ciasto na dwie części, a jedną wkładamy ponownie do formy.
8.PRAŻYMY ZIARNA:
Wsypujemy ziarna na patelnię i prażymy je na sucho przez minutę, ciągle mieszając. Potem dodajemy cukier, masło, mleko oraz sól. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie przestając mieszać. Czekamy, aż cukier się skarmelizuje.
9.PRZEKŁADAMY SŁONECZNIK NA PAPIER:
Rozkładamy papier do pieczenia na blacie i przekładamy na niego słonecznik. Rozprowadzamy cienką warstwą. Studzimy.
10.ROZBIJAMY SŁONECZNIK:
Gotowy słonecznik w karmelu rozbijamy, uderzając w niego łyżką.
11.UCIERAMY MASCARPONE:
Miksujemy mascarpone, a po chwili dodajemy kajmak i kawę. Miksujemy, aż składniki się połączą.
12.UBIJAMY ŚMIETANĘ:
Do drugiej miski dodajemy śmietanę i ubijamy ją z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
13.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do ubitego mascarpone dodajemy śmietanową masę i delikatnie mieszamy szpatułką.
14.SKŁADAMY CIASTO:
Na spód ciasta wykładamy porcję kremu i rozsmarowujemy go. Nakładamy drugi blat z ciasta i lekko dociskamy całość. Nakładamy kolejną porcję kremu i rozsmarowujemy go. Nakładamy uprażony słonecznik.
15.CHŁODZIMY CIASTO:
Gotowy słonecznikowiec wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest gotowe, kiedy krem stężeje.
Słonecznikowiec

Czas przygotowania

355 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Rozbijamy jajka i białka dodajemy do miski, a żółtka przekładamy do kubka. Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem cukru. Dodajemy cukier powoli, w momencie, w którym białka zaczną przypominać pianę.

2

DODAJEMY  ŻÓŁTKA

Zmniejszamy obroty miksera do średnich. Do ubitych białek dodajemy powoli żółtka.

3

DODAJEMY OLEJ

Gdy masa będzie jednolita, powoli dodajemy olej i dalej miksujemy.

4

ŁĄCZYMY MĄKĘ Z PROSZKIEM I KAKAO

Odkładamy mikser. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao do drugiej miski. Mieszamy.

5

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI DO MOKRYCH

Do miski z mokrymi składnikami powoli dodajemy suche i mieszamy szpatułką, aż się połączą.

6

PIECZEMY BISZKOPT

Wykładamy formę papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 25 minut.

7

WYCIĄGAMY BISZKOPT

Wyciągamy biszkopt z piekarnika i zostawiamy go na 10 minut do delikatnego przestudzenia. Potem oddzielamy go od boków formy i delikatnie wyciągamy, obracając formę do góry dnem. Przekrajamy ciasto na dwie części, a jedną wkładamy ponownie do formy.

8

PRAŻYMY ZIARNA

Wsypujemy ziarna na patelnię i prażymy je na sucho przez minutę, ciągle mieszając. Potem dodajemy cukier, masło, mleko oraz sól. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie przestając mieszać. Czekamy, aż cukier się skarmelizuje.

9

PRZEKŁADAMY SŁONECZNIK NA PAPIER

Rozkładamy papier do pieczenia na blacie i przekładamy na niego słonecznik. Rozprowadzamy cienką warstwą. Studzimy.

10

ROZBIJAMY SŁONECZNIK

Gotowy słonecznik w karmelu rozbijamy, uderzając w niego łyżką.

11

UCIERAMY MASCARPONE

Miksujemy mascarpone, a po chwili dodajemy kajmak i kawę. Miksujemy, aż składniki się połączą.

12

UBIJAMY ŚMIETANĘ

Do drugiej miski dodajemy śmietanę i ubijamy ją z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

13

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do ubitego mascarpone dodajemy śmietanową masę i delikatnie mieszamy szpatułką.

14

SKŁADAMY CIASTO

Na spód ciasta wykładamy porcję kremu i rozsmarowujemy go. Nakładamy drugi blat z ciasta i lekko dociskamy całość. Nakładamy kolejną porcję kremu i rozsmarowujemy go. Nakładamy uprażony słonecznik.

15

CHŁODZIMY CIASTO

Gotowy słonecznikowiec wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest gotowe, kiedy krem stężeje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7377,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1475,5 kcal

🥑

Tłuszcz

99,4 g

🌾

Węglowodany

119,2 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

32,7 g

Podobne przepisy