Ser feta w sezamowej panierce • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny i słony ser feta w panierce z ziaren sezamu ze świeżymi pomidorami to świetny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. Sprawdź, jak dobrze smakuje!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYPRAWIAMY SER FETA
Ser osuszamy i przekrawamy na pół po przekątnej. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przyprawiamy nią fetę. Ser oprószamy też pieprzem według uznania.
PANIERUJEMY SER FETA
Jajka bełtamy w misce. Do dwóch innych misek wsypujemy osobno mąkę i ziarna sezamu. Każdy z trójkątów fety obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w sezamie.
SMAŻYMY SER FETA
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fetę, aż ziarna sezamu nabiorą złotego koloru. Gotowe kawałki sera odsączamy na kawałkach ręcznika papierowego.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pomidory myjemy i kroimy w kawałki o boku ok. 2 cm. Listki oregano obrywamy z gałązek i dość grubo siekamy. Pomidory doprawiamy oregano, octem, oliwą, solą i pieprzem i mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Fetę, jeszcze ciepłą, podajemy z pomidorami, cebulką i listkami pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2752,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
688,2 kcal
Tłuszcz
49,1 g
Węglowodany
37,4 g
Błonnik
5,7 g
Białko
25,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minipizze razowe z warzywami
Pizza w wersji mini? Tak! A na dodatek w 3 różnych odsłonach! To idealny pomysł na imprezową przekąskę.

Trifle makaronikowe
Trifle makaronikowe to deser, który naprawdę zaskakuje! Sprawdź, jak łatwo go przygotować, a potem odtwórz w swojej kuchni i spróbuj tego połączenia smaków.

Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański budyń z marakują
Deser z dzieciństwa w nowej odsłonie! Kinga przygotowała dla Was budyń jaglany, który zachwyca delikatnością i lekkim, owocowym smakiem.

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...

Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
Pikantne mięso z dodatkiem sosu z awokado i pachnącymi kolendrą warzywami. Danie w meksykańskim stylu na Twoim talerzu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pudding jaglany z kaki
Słodkie śniadanie czy owocowy podwieczorek? Jaglany pudding z kaki jest tak prosty i pyszny, że nie warto wybierać – niech jak najczęściej gości w Twoim menu!

Czekośliwka
Czekośliwka, czyli czekoladowo-śliwkowa pasta kanapkowa, o której każdy marzył w dzieciństwie. Teraz możesz przygotować ją w domu, a dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.

Koktajl sernikowy z malinami
Błyskawiczny koktajl z serka wiejskiego z dodatkiem malin. Wypróbuj ten przepis na pyszny i sycący napój!