Smażona minisałata rzymska • przepis • składniki • przygotowanie
Smażona minisałata rzymska z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie jogurtu greckiego i prażonej, lekko ostrej ciecierzycy. Wypróbuj ten pyszny przepis na szybki wegetariański obiad!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Jogurt przekładamy do miski. Grillowaną paprykę bardzo drobno siekamy. Czosnek również siekamy, doprawiamy solą i rozcieramy nożem. Pistacje kruszymy ostrzem noża. Wszystkie składniki dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy.
DOPRAWIAMY SOS
Sos doprawiamy listkami tymianku, skórką i sokiem z limonki, miodem i 1 łyżką oliwy. Całość ponownie mieszamy, polewamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy i odkładamy.
PODSMAŻAMY CIECIERZYCĘ
Na patelnię wylewamy 2 łyżki oleju, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, całe gałązki tymianku oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość podgrzewamy przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy plasterki papryczki chili, ciecierzycę i masło. Ciecierzycę podsmażamy, aż będzie chrupiąca.
SMAŻYMY SAŁATĘ
Z sałaty odkrawamy końcówki i przekrawamy główki wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim sałatę z jednej strony. Chili, czosnek i imbir kroimy w bardzo cienkie plasterki. Kiedy sałata się zarumieni z jednej strony, przewracamy ją, dodajemy masło, pokrojone pozostałe składniki i tymianek. Sałatę delikatnie podlewamy roztopionym masłem i zdejmujemy z ognia.
PODAJEMY DANIE
Na talerze nakładamy sos, podsmażoną ciecierzycę i po dwie połówki sałaty. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2353,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1176,6 kcal
Tłuszcz
80,4 g
Węglowodany
86 g
Błonnik
21,7 g
Białko
35,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka ziemniaczana do grilla
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Szaszłyki bałkańskie
Pyszne kotlety z mięsa mielonego przyprawione aromatycznym czosnkiem i cebulą. Smakują nie tylko w sezonie grillowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
Ziemniaki zapiekane z kiełbasą, cukinią i tartą mozzarellą, czyli przepis na obiad z blachy, który zachwyci niejednego domownika. Sprawdź, jak go przygotować!

Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!

Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Kruche ciastka przez maszynkę
Smak dzieciństwa przypomniany dzięki przepisowi Pawła! Te kruche, maślane ciasteczka z maszynki skórki przywołają najlepsze wspomnienia, a ich pieczenie stanie się Waszą rodzinną tradycją.

Ciecierzyca zapiekana w sosie marinara
Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które łączy w sobie włoskie smaki i sycącą ciecierzycę. To świetny pomysł na obiad, w którym nie użyjesz mięsa!