createyourhealth.pl

Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami • przepis • składniki • przygotowanie

Zagraj w zielone z egzotyczną okrą, której smak odkryjesz dzięki przepisowi Darii! Najlepiej smakuje w połączeniu z morelą, pomidorowym sosem i rozgrzewającymi przyprawami!

Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami

Zagraj w zielone z egzotyczną okrą, której smak odkryjesz dzięki przepisowi Darii! Najlepiej smakuje w połączeniu z morelą, pomidorowym sosem i rozgrzewającymi przyprawami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
imbir mielony - 1 szczypta
kumin - 1 szczypta
olej rzepakowy - 50 ml
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
woda - 100 ml
sok z limonki - 20 ml
morele suszone - 10 szt.
syrop z agawy - 1 łyżka
pomidor malinowy - 2 szt.
okra - 300 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI:
Okrę myjemy, przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka, chili siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, następnie hartujemy w wodzie z lodem i obieramy ze skórki. Przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy pomidory na gładki mus.
2.SMAŻYMY I DUSIMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i chili. Doprawiamy imbirem, cynamonem, kminem rzymskim. Dodajemy okrę i smażymy kilka minut.
3.PODAJEMY OKRĘ:
Danie podajemy udekorowane listkami świeżej mięty.
Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI

Okrę myjemy, przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka, chili siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, następnie hartujemy w wodzie z lodem i obieramy ze skórki. Przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy pomidory na gładki mus.

2

SMAŻYMY I DUSIMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i chili. Doprawiamy imbirem, cynamonem, kminem rzymskim. Dodajemy okrę i smażymy kilka minut.

3

PODAJEMY OKRĘ

Danie podajemy udekorowane listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

964,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

482,3 kcal

🥑

Tłuszcz

23,7 g

🌾

Węglowodany

62,5 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy