createyourhealth.pl

Bułeczki angielskie z konfiturą • przepis • składniki • przygotowanie

Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.

Bułeczki angielskie z konfiturą

Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier wanilinowy - 1 paczka
drożdże świeże - 22 g
białko jaja kurzego - 4 szt.
mleko 3,2% - 150 ml
sól - 1,5 szczypty
cukier - 50 g
masło - 60 g
mąka pszenna typ 450 - 80 g
dżem malinowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE:
przekładamy do miseczki, dodajemy około 1 łyżkę cukru, oba składniki ucieramy razem.
2.MLEKO PODGRZEWAMY W:
garnku do temperatury około 40°C (nie przegrzewamy mleka).
3.NASTĘPNIE MLEKO ŁĄCZYMY:
z utartymi drożdżami i pozostałą częścią cukru.
4.DO OSOBNEJ MISKI:
przesiewamy mąkę.
5.ROBIMY W NIEJ:
zagłębienie, gdzie wlewamy przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru.
6.
ROBIMY ROZCZYN.
7.MISKĘ Z ROZCZYNEM:
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia.
8.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
9.GDY ROZCZYN UROŚNIE,:
dodajemy do niego cukier wanilinowy i 1,5 szczypty soli.
10.CAŁOŚĆ WYRABIAMY, NASTĘPNIE:
do ciasta dodajemy żółtka i roztopione masło.
11.ZA POMOCĄ RĄK:
bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od ręki.
12.NASTĘPNIE CIASTO PODSYPUJEMY:
odrobiną mąki, odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką mniej więcej na 30-40 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
13.PO WYROŚNIĘCIU CIASTO:
ponownie zagniatamy, przekładamy na deskę lub stolnicę i podsypujemy mąką.
14.Z TAK PRZYGOTOWANEGO:
ciasta drożdżowego formujemy około 12-14 równych kuleczek (bułeczek).
15.KULECZKI UKŁADAMY NA:
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
16.BLACHĘ Z PRZYGOTOWANYMI:
bułeczkami odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
17.KRUSZONKA DO MISECZKI:
wrzucamy mąkę.
18.DO MĄKI DODAJEMY:
cukier i masło.
19.WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY:
rękoma do uzyskania konsystencji kruszonki.
20.WIERZCH BUŁECZEK SMARUJEMY:
białkiem i posypujemy kruszonką.
21.TAK PRZYGOTOWANE BUŁECZKI:
pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez 12-14 minut.
22.PO WYJĘCIU Z:
piekarnika bułeczki odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
23.BUŁECZKI KROIMY NA:
pół i smarujemy konfi turą malinową.
Bułeczki angielskie z konfiturą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE

przekładamy do miseczki, dodajemy około 1 łyżkę cukru, oba składniki ucieramy razem.

2

MLEKO PODGRZEWAMY W

garnku do temperatury około 40°C (nie przegrzewamy mleka).

3

NASTĘPNIE MLEKO ŁĄCZYMY

z utartymi drożdżami i pozostałą częścią cukru.

4

DO OSOBNEJ MISKI

przesiewamy mąkę.

5

ROBIMY W NIEJ

zagłębienie, gdzie wlewamy przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru.

6

ROBIMY ROZCZYN.

7

MISKĘ Z ROZCZYNEM

przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia.

8

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

9

GDY ROZCZYN UROŚNIE,

dodajemy do niego cukier wanilinowy i 1,5 szczypty soli.

10

CAŁOŚĆ WYRABIAMY, NASTĘPNIE

do ciasta dodajemy żółtka i roztopione masło.

11

ZA POMOCĄ RĄK

bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od ręki.

12

NASTĘPNIE CIASTO PODSYPUJEMY

odrobiną mąki, odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką mniej więcej na 30-40 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).

13

PO WYROŚNIĘCIU CIASTO

ponownie zagniatamy, przekładamy na deskę lub stolnicę i podsypujemy mąką.

14

Z TAK PRZYGOTOWANEGO

ciasta drożdżowego formujemy około 12-14 równych kuleczek (bułeczek).

15

KULECZKI UKŁADAMY NA

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

16

BLACHĘ Z PRZYGOTOWANYMI

bułeczkami odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia.

17

KRUSZONKA DO MISECZKI

wrzucamy mąkę.

18

DO MĄKI DODAJEMY

cukier i masło.

19

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY

rękoma do uzyskania konsystencji kruszonki.

20

WIERZCH BUŁECZEK SMARUJEMY

białkiem i posypujemy kruszonką.

21

TAK PRZYGOTOWANE BUŁECZKI

pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez 12-14 minut.

22

PO WYJĘCIU Z

piekarnika bułeczki odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.

23

BUŁECZKI KROIMY NA

pół i smarujemy konfi turą malinową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2938,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

489,8 kcal

🥑

Tłuszcz

16,7 g

🌾

Węglowodany

77,2 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

9,5 g

Podobne przepisy