createyourhealth.pl

Smażona ryba na purée z groszku • przepis • składniki • przygotowanie

Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!

Smażona ryba na purée z groszku

Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 300 ml
cebula - 1 szt.
masło - 2 łyżki
śmietana 18% - 2 łyżki
tymianek świeży - 20 g
groszek zielony, świeży - 700 g
dorsz filet - 1 szt.
piwo jasne - 200 ml
mąka pszenna - 120 g
mąka ziemniaczana - 100 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BULION Z GROSZKIEM:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na gorącym maśle do zeszklenia. Dodajemy zielony groszek i listki tymianku, po czym podsmażamy przez 2 minuty. Dolewamy bulion, doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, w razie potrzeby dolewając więcej bulionu.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PIWNE:
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę soli i piwo mieszamy na gładką masę.
3.PODGRZEWAMY OLEJ:
Do rondla wlewamy olej (ok. 4-6 cm) i podgrzewamy do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
4.SMAŻYMY RYBĘ:
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Panierujemy w mące pszennej, otrzepujemy, zanurzamy w cieście piwnym i smażymy porcjami na gorącym oleju przez 4-6 minut (w zależności od grubości kawałków) aż do zarumienienia. Usmażoną rybę osączamy na papierze kuchennym.
5.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z GROSZKU:
Groszek miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Podajemy ze smażoną rybą.
Smażona ryba na purée z groszku

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BULION Z GROSZKIEM

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na gorącym maśle do zeszklenia. Dodajemy zielony groszek i listki tymianku, po czym podsmażamy przez 2 minuty. Dolewamy bulion, doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, w razie potrzeby dolewając więcej bulionu.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PIWNE

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę soli i piwo mieszamy na gładką masę.

3

PODGRZEWAMY OLEJ

Do rondla wlewamy olej (ok. 4-6 cm) i podgrzewamy do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

4

SMAŻYMY RYBĘ

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Panierujemy w mące pszennej, otrzepujemy, zanurzamy w cieście piwnym i smażymy porcjami na gorącym oleju przez 4-6 minut (w zależności od grubości kawałków) aż do zarumienienia. Usmażoną rybę osączamy na papierze kuchennym.

5

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z GROSZKU

Groszek miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Podajemy ze smażoną rybą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2090,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

522,5 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

76,2 g

🥬

Błonnik

25,2 g

💪

Białko

25,2 g

Podobne przepisy