createyourhealth.pl

Śniadaniowe burrito • przepis • składniki • przygotowanie

Tortille z mięsem, awokado, fasolą i ostrym dipem! Zobacz, jak przygotować śniadanie inspirowane kuchnią meksykańską!

Śniadaniowe burrito

Tortille z mięsem, awokado, fasolą i ostrym dipem! Zobacz, jak przygotować śniadanie inspirowane kuchnią meksykańską!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
fasola czerwona z puszki - 255 g
kiełbasa śląska - 400 g
miód - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 150 g
limonka - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
tortilla - 6 szt.
pieprz cayenne - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem cayenne i skórką z limonki, możemy także doprawić miodem. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy.
2.SMAŻYMY MIĘSNY FARSZ:
Kiełbasę grillową nacinamy i wyciskamy mięso z osłonki. Smażymy na gorącej patelni przez ok. 4 minuty, rozdrabniając je. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy razem przez 3 minuty. Dodajemy fasolę i podgrzewamy przez 2-3 minuty, doprawiamy do smaku.
3.ZWIJAMY TORTILLE:
Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z limonki. Tortille kolejno podgrzewamy na dużej patelni bez tłuszczu przez 20-30 sekund. Smarujemy śmietaną, układamy awokado i mięsny farsz, zwijamy.
Śniadaniowe burrito

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem cayenne i skórką z limonki, możemy także doprawić miodem. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy.

2

SMAŻYMY MIĘSNY FARSZ

Kiełbasę grillową nacinamy i wyciskamy mięso z osłonki. Smażymy na gorącej patelni przez ok. 4 minuty, rozdrabniając je. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy razem przez 3 minuty. Dodajemy fasolę i podgrzewamy przez 2-3 minuty, doprawiamy do smaku.

3

ZWIJAMY TORTILLE

Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z limonki. Tortille kolejno podgrzewamy na dużej patelni bez tłuszczu przez 20-30 sekund. Smarujemy śmietaną, układamy awokado i mięsny farsz, zwijamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2656,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

442,8 kcal

🥑

Tłuszcz

29,5 g

🌾

Węglowodany

30,8 g

🥬

Błonnik

15,1 g

💪

Białko

15,1 g

Podobne przepisy