createyourhealth.pl

Sos koperkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Sos koperkowy

Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 250 ml
świeży koperek - 24 g
mąka pszenna - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 12,5 ml
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 80 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BAZY SOSU:
Koperek umyć, otrząsnąć z wody, usunąć grubsze łodyżki, włożyć do pojemnika miksującego, następnie rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/7 sekund. Dodać śmietanę i mąkę. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 7.
2.GOTOWANIE SOSU:
Dodać ciepły bulion warzywny, gotować sos (z zatkniętą miarką)5 minut/prędkość 3/100°C, aż zgęstnieje. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3.PODANIE SOSU:
Sos przelać do sosjerki i podać na przykład do duszonej ryby.
Sos koperkowy

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BAZY SOSU

Koperek umyć, otrząsnąć z wody, usunąć grubsze łodyżki, włożyć do pojemnika miksującego, następnie rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/7 sekund. Dodać śmietanę i mąkę. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 7.

2

GOTOWANIE SOSU

Dodać ciepły bulion warzywny, gotować sos (z zatkniętą miarką)5 minut/prędkość 3/100°C, aż zgęstnieje. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

3

PODANIE SOSU

Sos przelać do sosjerki i podać na przykład do duszonej ryby.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

248,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

20,7 kcal

🥑

Tłuszcz

1,4 g

🌾

Węglowodany

1,7 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

0,4 g

Podobne przepisy