createyourhealth.pl

Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie

Nie ma to jak idealnie wypieczony stek. To doskonała propozycja na sycący obiad. Dodaj swojej kuchni nieco dzikości i przygotuj aromatyczny stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym!!

Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym

Nie ma to jak idealnie wypieczony stek. To doskonała propozycja na sycący obiad. Dodaj swojej kuchni nieco dzikości i przygotuj aromatyczny stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym!!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 125 ml
masło - 1,5 łyżki
olej - 4 łyżki
pieprz kolorowy - 1,5 łyżeczki
rozmaryn świeży - 32 g
sok z cytryny - 2 łyżki
sól gruboziarnista - 0,5 łyżeczki
comber - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
naczynie żaroodporne piekarnik nagrzany do temp. 180°C PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Bulion, olej, przyprawy i sok z cytryny połącz w misce i dokładnie wymieszaj. Mięso przełóż do miski i obtocz w marynacie. Włóż do lodówki na ok. 3 godziny. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso, razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozmaryn, posypujemy kolorowym pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 20 minut. Co jakiś czas polewamy stek marynatą. Sprawdzamy stopień wypieczenia, w razie potrzeby pieczemy dodatkowe 7-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ok. 5 minut, aby mięso dobrze wchłonęło płyn.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

naczynie żaroodporne piekarnik nagrzany do temp. 180°C PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Bulion, olej, przyprawy i sok z cytryny połącz w misce i dokładnie wymieszaj. Mięso przełóż do miski i obtocz w marynacie. Włóż do lodówki na ok. 3 godziny. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso, razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozmaryn, posypujemy kolorowym pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 20 minut. Co jakiś czas polewamy stek marynatą. Sprawdzamy stopień wypieczenia, w razie potrzeby pieczemy dodatkowe 7-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ok. 5 minut, aby mięso dobrze wchłonęło płyn.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

752,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

188,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,1 g

🌾

Węglowodany

2,2 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy

Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl