createyourhealth.pl

Świąteczna nalewka bakaliowa • przepis • składniki • przygotowanie

Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Świąteczna nalewka bakaliowa

Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

anyż gwiazdki - 1 szt.
cukier trzcinowy - 500 g
cynamon - 3 laski
goździki - 6 szt.
spirytus - 700 ml
wanilia - 1 laska
woda - 1 l
kardamon, mielony - 2 szczypty
imbir świeży - 4 plastry
migdały - 50 g
orzech włoski - 30 g
rodzynki - 30 g
skórka z pomarańczy, tarta - 4 łyżki
śliwka suszona - 60 g
żurawina suszona - 40 g
morele suszone - 90 g
chipsy z jabłka - 50 g
wiśnie suszone - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SYROP:
Wodę zagotowujemy z cukrem trzcinowym i przyprawami (gotujemy ok. 10 minut), odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop wystygnie, dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy.
2.SPIRYTUS ŁĄCZYMY Z BAKALIAMI:
Do gąsiorka lub dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy wcześniej wymieszanym syropem ze spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 tygodni (2 razy w tygodniu mieszamy nalewkę, potrząsając delikatnie naczyniem).
3.PRZECEDZAMY:
Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy najpierw przez gęste sito, a następnie filtrujemy (przez papierowy filtr do kawy lub gazę złożoną kilkukrotnie). Przelewamy w wyparzone butelki lub karafki, szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po leżakowaniu minimum miesiąc w butelkach, wtedy nabiera pięknego bursztynowego koloru.
Świąteczna nalewka bakaliowa

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SYROP

Wodę zagotowujemy z cukrem trzcinowym i przyprawami (gotujemy ok. 10 minut), odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop wystygnie, dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy.

2

SPIRYTUS ŁĄCZYMY Z BAKALIAMI

Do gąsiorka lub dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy wcześniej wymieszanym syropem ze spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 tygodni (2 razy w tygodniu mieszamy nalewkę, potrząsając delikatnie naczyniem).

3

PRZECEDZAMY

Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy najpierw przez gęste sito, a następnie filtrujemy (przez papierowy filtr do kawy lub gazę złożoną kilkukrotnie). Przelewamy w wyparzone butelki lub karafki, szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po leżakowaniu minimum miesiąc w butelkach, wtedy nabiera pięknego bursztynowego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8090,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

8090,1 kcal

🥑

Tłuszcz

46,3 g

🌾

Węglowodany

731,6 g

🥬

Błonnik

36 g

💪

Białko

27,6 g

Podobne przepisy

Świąteczna nalewka bakaliowa - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl