createyourhealth.pl

Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte

Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
jajko - 5 szt.
cukier trzcinowy - 250 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
mąka pszenna - 150 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
czekolada deserowa - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
likier pomarańczowy - 50 ml
masło - 80 g
śmietana 30% - 200 ml
cukier puder - 5 g
pistacje - 30 g
wiśnie kandyzowane - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
przeznaczone do przygotowania ciasta rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.
2.MASŁO PRZEZNACZONE DO:
przygotowania ganaszu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
3.AMARETTI 150 G:
pistacji mielemy na mączkę, resztę siekamy grubiej.
4.GRUBO POSIEKANE PISTACJE:
odstawiamy.
5.W OSOBNEJ MISCE:
ubijamy jajka, stopniowo dodając cukier trzcinowy i wanilinowy, miksujemy do uzyskania puszystej masy.
6.MĄKĘ I 1:
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia przesiewamy do miski.
7.DODAJEMY ZMIELONE NA:
mączkę pistacje.
8.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
9.DO UBITYCH JAJEK:
stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na mączkę pistacjami.
10.NASTEPNIE WLEWAMY ROZPUSZCZONE:
masło, dodajemy wcześniej odstawione grubo posiekane pistacje i otartą skórkę z pomarańczy, całość mieszamy.
11.TAK PRZYGOTOWANE CIASTO:
przelewamy do tortownicy (o srednicy 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
12.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 40-45 minut (do próby suchego patyczka).
13.ODSTAWIAMY DO:
wystygniecia.
14.GANASZ O SMAKU:
amaretti Śmietankę zagotowujemy.
15.KAWAŁKI CZEKOLADY ZALEWAMY:
gotującą się śmietanką.
16.POZOSTAWIAMY NA CHWILĘ,:
by czekolada się rozpuściła. MIESZAMY.
17.DO JEDNOLITEJ CZEKOLADOWEJ:
masy dodajemy miękkie masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści, następnie wlewamy likier mandarynkowy. MIESZAMY.
18.GANASZ POZOSTAWIAMY DO:
zastygnięcia na mniej więcej godzinę.
19.WIERZCH CIASTA WYRÓWNUJEMY:
za pomocą noża.
20.WYSTUDZONE CIASTO KROIMY:
na dwie części i przekładamy ganaszem czekoladowym.
21.CAŁĄ POWIERZCHNIĘ CIASTA:
równomiernie smarujemy ganaszem, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy pozostały ganasz na wierzch ciasta.
22.CIASTO DEKORUJEMY ODROBINĄ:
cukru pudru, posiekanymi pistacjami oraz wiśniami w syropie.
Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

przeznaczone do przygotowania ciasta rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.

2

MASŁO PRZEZNACZONE DO

przygotowania ganaszu wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

3

AMARETTI 150 G

pistacji mielemy na mączkę, resztę siekamy grubiej.

4

GRUBO POSIEKANE PISTACJE

odstawiamy.

5

W OSOBNEJ MISCE

ubijamy jajka, stopniowo dodając cukier trzcinowy i wanilinowy, miksujemy do uzyskania puszystej masy.

6

MĄKĘ I 1

1/2 łyzeczki proszku do pieczenia przesiewamy do miski.

7

DODAJEMY ZMIELONE NA

mączkę pistacje.

8

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

9

DO UBITYCH JAJEK

stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na mączkę pistacjami.

10

NASTEPNIE WLEWAMY ROZPUSZCZONE

masło, dodajemy wcześniej odstawione grubo posiekane pistacje i otartą skórkę z pomarańczy, całość mieszamy.

11

TAK PRZYGOTOWANE CIASTO

przelewamy do tortownicy (o srednicy 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

12

PIECZEMY W PIEKARNIKU

nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 40-45 minut (do próby suchego patyczka).

13

ODSTAWIAMY DO

wystygniecia.

14

GANASZ O SMAKU

amaretti Śmietankę zagotowujemy.

15

KAWAŁKI CZEKOLADY ZALEWAMY

gotującą się śmietanką.

16

POZOSTAWIAMY NA CHWILĘ,

by czekolada się rozpuściła. MIESZAMY.

17

DO JEDNOLITEJ CZEKOLADOWEJ

masy dodajemy miękkie masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści, następnie wlewamy likier mandarynkowy. MIESZAMY.

18

GANASZ POZOSTAWIAMY DO

zastygnięcia na mniej więcej godzinę.

19

WIERZCH CIASTA WYRÓWNUJEMY

za pomocą noża.

20

WYSTUDZONE CIASTO KROIMY

na dwie części i przekładamy ganaszem czekoladowym.

21

CAŁĄ POWIERZCHNIĘ CIASTA

równomiernie smarujemy ganaszem, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy pozostały ganasz na wierzch ciasta.

22

CIASTO DEKORUJEMY ODROBINĄ

cukru pudru, posiekanymi pistacjami oraz wiśniami w syropie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6408 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

640,8 kcal

🥑

Tłuszcz

39,1 g

🌾

Węglowodany

60,2 g

🥬

Błonnik

12,4 g

💪

Białko

12,4 g

Podobne przepisy