createyourhealth.pl

Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka • przepis • składniki • przygotowanie

Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.

Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka

Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ogórek - 1 szt.
jajko - 1 szt.
świeży koperek - 25 g
jogurt naturalny - 150 g
cukier - 1 szczypta
mąka pszenna - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
bułka tarta - 75 g
olej słonecznikowy - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 0,5 łyżeczki
łosoś filet, bez skóry - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE OGÓREK OBIERAMY:
i kroimy lub trzemy na cienkie plasterki.
2.KOPEREK MYJEMY, OSUSZAMY,:
obrywamy końcówki i siekamy.
3.MIESZAMY Z JOGURTEM:
i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
4.MIESZAMY Z PLASTERKAMI:
ogórka i wstawiamy do lodówki.
5.ŁOSOSIA PŁUCZEMY, OSUSZAMY:
i kroimy w paski o szerokości ok. 3 CM.
6.Z OBU STRON:
oprószamy solą i pieprzem.
7.MĄKĘ I BUŁKĘ:
tartą przesypujemy na 2 głębokie talerze.
8.JAJKO WBIJAMY NA:
kolejny głęboki talerz i delikatnie mieszamy widelcem.
9.KAWAŁKI ŁOSOSIA OBTACZAMY:
najpierw w mące, nadmiar mąki ostrożnie strzepujemy.
10.NASTĘPNIE ŁOSOSIA OBTACZAMY:
w jajku, a na koniec w bułce tartej.
11.BUŁKĘ TARTĄ NALEŻY:
lekko docisnąć.
12.ROZGRZEWAMY OLEJ NA:
dużej, powlekanej patelni i smażymy paluszki rybne, w zależności od grubości przez 7-10 minut na średnim ogniu na złotobrązowy kolor, ostrożnie je przy tym obracając. PODAWAĆ Z SAŁATKĄ: z ogórków.
13.WSKAZÓWKA:
PALUSZKI ŚWIETNIE: smakują z purée ziemniaczanym.
14.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE OGÓREK OBIERAMY

i kroimy lub trzemy na cienkie plasterki.

2

KOPEREK MYJEMY, OSUSZAMY,

obrywamy końcówki i siekamy.

3

MIESZAMY Z JOGURTEM

i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru.

4

MIESZAMY Z PLASTERKAMI

ogórka i wstawiamy do lodówki.

5

ŁOSOSIA PŁUCZEMY, OSUSZAMY

i kroimy w paski o szerokości ok. 3 CM.

6

Z OBU STRON

oprószamy solą i pieprzem.

7

MĄKĘ I BUŁKĘ

tartą przesypujemy na 2 głębokie talerze.

8

JAJKO WBIJAMY NA

kolejny głęboki talerz i delikatnie mieszamy widelcem.

9

KAWAŁKI ŁOSOSIA OBTACZAMY

najpierw w mące, nadmiar mąki ostrożnie strzepujemy.

10

NASTĘPNIE ŁOSOSIA OBTACZAMY

w jajku, a na koniec w bułce tartej.

11

BUŁKĘ TARTĄ NALEŻY

lekko docisnąć.

12

ROZGRZEWAMY OLEJ NA

dużej, powlekanej patelni i smażymy paluszki rybne, w zależności od grubości przez 7-10 minut na średnim ogniu na złotobrązowy kolor, ostrożnie je przy tym obracając. PODAWAĆ Z SAŁATKĄ: z ogórków.

13

WSKAZÓWKA

PALUSZKI ŚWIETNIE: smakują z purée ziemniaczanym.

14

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1849,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

462,3 kcal

🥑

Tłuszcz

26,4 g

🌾

Węglowodany

20,6 g

🥬

Błonnik

34,4 g

💪

Białko

34,4 g

Podobne przepisy

Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl