Sylwestrowe „lane” chrusty • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny polski przysmak w ciekawym wydaniu. Złociste chrusty o fantazyjnych kształtach to świetny pomysł na przyjęcie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
W GARNKU O
średnicy 18 cm rozgrzewamy olej.
ŻÓŁTKA UCIERAMY Z
cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
PODCZAS UCIERANIA DODAJEMY
mąkę, mleko oraz whisky.
BIAŁKA Z SOLĄ
ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartych żółtek.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
worka cukierniczego i małym strumieniem wyciskamy na rozgrzany olej.
SMAŻYMY NA ZŁOTY
kolor.
CHRUSTY WYJMUJEMY NA
ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju.
PRZED PODANIEM POSYPUJEMY
cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5081,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
508,1 kcal
Tłuszcz
45,2 g
Węglowodany
20,7 g
Błonnik
0,6 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki z kremem z rabarbaru
Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj naleśniki ze słodko-kwaśnym kremem rabarbarowym!

Pudding chlebowy
Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!

Sajgonki z pieczoną kaczką
Odkryj smak azjatyckich sajgonek wypełnoninych mięsem kaczki i warzywami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!

Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami
Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!

Miodownik z kremem z kaszy manny
Paweł Małecki zdradza swój przepis na doskonały miodownik! Z karmelizowanymi orzechami i kremem z kaszy manny.