Syrop z mięty • przepis • składniki • przygotowanie
Syrop z mięty to wyjątkowy napój, który doskonale orzeźwia i nadaje się do przygotowania wielu koktajli, lemoniad czy jako dodatek do deserów. Jego intensywny, świeży smak sprawia, że jest on chętnie wybierany latem, ale można go również wykorzystać w zimowych herbatkach. Przygotujmy razem ten aromatyczny syrop!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 11
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY MIĘTĘ I WYCISKAMY CYTRYNĘ
Dokładnie płuczemy gałązki mięty pod bieżącą wodą, aby pozbyć się piasku i zanieczyszczeń, a następnie je osuszamy. Myjemy cytrynę. Przekrajamy na pół i wyciskamy z niej do miseczki cały sok.
GOTUJEMY SYROP
W dużym garnku zagotowujemy wodę, a następnie zdejmujemy z ognia. Wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
DODAJEMY MIĘTĘ I ODSTAWIAMY SYROP
Dodajemy gałązki mięty do syropu cukrowego. Przykrywamy garnek i odstawiamy go w chłodne miejsce (nie do lodówki) na 24 godziny.
PODGRZEWAMY SYROP Z MIĘTĄ
Po upływie wyznaczonego czasu garnek stawiamy ponownie na kuchence i zagotowujemy jego zawartość. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy miętę i odciskamy ją, aby wydobyć jak najwięcej aromatu. Przecedzamy syrop przez sitko.
WYPARZAMY SŁOIKI
Zagotowujemy wodę w czajniku. Słoiki i pokrywki (wewnętrzną stroną do góry) wkładamy do zlewu. Zalewamy je wrzątkiem, zakładamy rękawice kuchenne i ostrożnie wylewamy wodę ze słoików i pokrywek.
ROZLEWAMY SYROP
Jeśli w międzyczasie syrop nadmiernie ostygł, ponownie go zagotowujemy. Wrzący przelewamy do słoików i od razu mocno zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by pokrywki się zassały. Gdy słoiki całkowicie wystygną, przenosimy je w ciemne i chłodne miejsce, np. do spiżarni lub piwnicy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5667,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
515,2 kcal
Tłuszcz
2,7 g
Węglowodany
122,6 g
Błonnik
25,1 g
Białko
12,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!

Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
Poznaj sposób Kingi na wegańskie pralinki z domowego kremu orzechowego, orzechów laskowych w czekoladowej polewie!

Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
Elegancka i klasyczna przystawka dla fanów ryb i słodko-ostrych połączeń smakowych. Tatar z łososia z sałatką z jabłka i ogórka doskonale pasuje do sylwestrowego menu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?

Chaczapuri z serem i sosem adżika
Klasyka w stylu gruzińskim, czyli ciasto drożdżowe, biały ser, jajko i sos z pieczonej papryki połączone w tradycyjnym chaczapuri: pysznym placku prosto z pieca! Musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.

Faszerowana ryba w galarecie
Ryba w galarecie co roku gości na Twoim świątecznym stole? Wypróbuj przepis Karola i podaj ją w nowej odsłonie – z rodzynkami, marchewką i pietruszką!

Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!