Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki • przepis • składniki • przygotowanie
Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY ZIEMNIAKI W MUNDURKACH
Ziemniaki ze skórką myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacinamy z jednej strony na krzyż. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w skórkę ziemniaków. Ziemniaki oprószamy z wierzchu gruboziarnistą solą.
PANIERUJEMY I SMAŻYMY SZPARAGI
Mąkę łączymy z bułką tartą, parmezanem, solą i wędzoną papryką w głębokim talerzu. Dokładnie mieszamy.Do osobnego głębokiego talerza przelewamy maślankę.
PODAJEMY DANIE
Gotowe szparagi w panierce wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone ziemniaki w mundurkach i dekorujemy je kwaśną śmietaną. Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3222,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
805,5 kcal
Tłuszcz
57,0 g
Węglowodany
59,2 g
Błonnik
17,5 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
Puszyste placuszki z owocami i mleko czekoladowe to zdrowy sposób na słodki poranek. Takie śniadanie jest przepyszne!

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa to jeden z nieodzownych elementów polskiej kuchni, który pojawia się w wielu tradycyjnych recepturach. W naszej wersji kiełbasę połączyliśmy z aksamitnym, wyrazistym sosem chrzanowym. Daj się oczarować jej smakiem - sprawdź nasz przepis!

Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza bąbelkowa
Pizza, jakiej jeszcze nie znacie, czyli bąbelkowa. Kulki ciasta nadziane serem brie, podpieczone i idealne do odrywania i jedzenia z ulubionym sosem. Wypróbujcie ten przepis podczas kolejnej imprezy!

Biscotti z migdałami i orzechami
Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.

Kotleciki z makaronem z cukinii i sałatką
Koniec z nudnymi kotletami z piersi kurczaka. Ta propozycja podbije serce dużych i małych gości. Przygotuj te aromatyczne kotleciki i podaj je z dodatkiem warzywnego makaronu i lekkiej sałatki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
Orzeźwiające połączenie sałaty, owoców, oliwek, cebuli i sera brie. Lekkie i bardzo smaczne danie nie tylko na letnie upały.

Wegesmalec ze skwarkami
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!

Sernik baskijski z airfryera
Szybka i prosta wersja kultowego deseru o kremowym wnętrzu i charakterystycznie przypieczonej, karmelizowanej powierzchni. Dzięki airfryerowi gotowy w krótszym czasie, bez potrzeby nagrzewania piekarnika.