createyourhealth.pl

Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki • przepis • składniki • przygotowanie

Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.

Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki

Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

młode ziemniaki - 500 g
oliwa z oliwek - 20 ml
sól morska - 2 szczypty
bułka tarta - 55 g
maślanka - 360 ml
mąka pszenna - 85 g
olej rzepakowy - 200 ml
sól - 0,5 łyżeczki
szparagi zielone - 760 g
grana padano, tarty - 50 g
papryka wędzona mielona - 0,25 łyżeczki
śmietana 18% - 100 ml
szczypior cebuli - 12 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY ZIEMNIAKI W MUNDURKACH:
Ziemniaki ze skórką myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacinamy z jednej strony na krzyż. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w skórkę ziemniaków. Ziemniaki oprószamy z wierzchu gruboziarnistą solą.
2.PANIERUJEMY I SMAŻYMY SZPARAGI:
Mąkę łączymy z bułką tartą, parmezanem, solą i wędzoną papryką w głębokim talerzu. Dokładnie mieszamy.Do osobnego głębokiego talerza przelewamy maślankę.
3.PODAJEMY DANIE:
Gotowe szparagi w panierce wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone ziemniaki w mundurkach i dekorujemy je kwaśną śmietaną. Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY ZIEMNIAKI W MUNDURKACH

Ziemniaki ze skórką myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacinamy z jednej strony na krzyż. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w skórkę ziemniaków. Ziemniaki oprószamy z wierzchu gruboziarnistą solą.

2

PANIERUJEMY I SMAŻYMY SZPARAGI

Mąkę łączymy z bułką tartą, parmezanem, solą i wędzoną papryką w głębokim talerzu. Dokładnie mieszamy.Do osobnego głębokiego talerza przelewamy maślankę.

3

PODAJEMY DANIE

Gotowe szparagi w panierce wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone ziemniaki w mundurkach i dekorujemy je kwaśną śmietaną. Całość oprószamy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3222,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

805,5 kcal

🥑

Tłuszcz

57,0 g

🌾

Węglowodany

59,2 g

🥬

Błonnik

17,5 g

💪

Białko

17,5 g

Podobne przepisy