createyourhealth.pl

Torcik mango bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie

Torcik bez pieczenia o intensywnym smaku mango przygotujesz z biszkoptów savoiardi. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się prostym w przygotowaniu deserem, jak z najlepszej cukierni.

Torcik mango bez pieczenia

Torcik bez pieczenia o intensywnym smaku mango przygotujesz z biszkoptów savoiardi. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się prostym w przygotowaniu deserem, jak z najlepszej cukierni.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser mascarpone - 250 g
śmietanka 30% - 660 ml
żelatyna - 20 g
przecier z mango - 330 ml
sok z limonki - 1 łyżka
cukier puder -
biszkopty savoiardi - 200 g
mango - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TORCIKA:
Częścią biszkoptów savoiardi wykładamy dno tortownicy (najpierw układamy całe biszkopty, a następnie uzupełniamy luki mniejszymi kawałkami). Pozostałe wykorzystamy później.
2.UBIJAMY MASCARPONE ZE ŚMIETANKĄ:
Mascarpone i ok. 560 ml śmietanki dajemy do misy miksera i dokładnie ubijamy. Ok. 250 g takiego kremu odkładamy do schłodzenia w lodówce – będzie służył do dekoracji. Pozostałą śmietanką zalewamy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce.
3.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z MANGO:
Do ubitej śmietanki z mascarpone dodajemy przecier z mango, delikatnie mieszamy i dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Następnie 2-3 łyżki musu z mango oraz sok z limonki dodajemy do rozpuszczonej żelatyny i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy do pozostałego musu z mango i dokładnie łączymy.
4.SKŁADAMY TORCIK:
Ok. ⅓ gotowego musu wylewamy na dno tortownicy wyłożonej biszkoptami. Następnie pozostałe biszkopty układamy pionowo dookoła rantu, wlewamy kolejną ⅓ musu, układamy na niej poziomo dodatkową warstwę biszkoptów i zalewamy całość pozostałym musem z mango. Tak przygotowany torcik chłodzimy przez ok. 2 godziny w lodówce. Dobrze schłodzony torcik delikatnie wyjmujemy z tortownicy (biszkopty można odseparować od rantu nożem lub podgrzać palnikiem gazowym).
5.OBKŁADAMY TORCIK STARTYMI BISZKOPTAMI:
Pozostałe biszkopty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przesiewamy przez sitko. Tak przygotowanym pyłem biszkoptowym obklejamy mus z mango, który wystaje spomiędzy biszkoptów.
6.DEKORUJEMY TORCIK KREMEM:
Schłodzony wcześniej krem z mascarpone i śmietanki przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną tylką i dekorujemy nim wierzch tortu – wzdłuż biszkoptów, pozostawiając środek wolny.
7.DEKORUJEMY TORCIK MANGO:
Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie wykładamy je w pozostawione wcześniej miejsce na środku tortu. Na koniec całość możemy udekorować kilkoma listkami mięty i plasterkami limonki.
Torcik mango bez pieczenia

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TORCIKA

Częścią biszkoptów savoiardi wykładamy dno tortownicy (najpierw układamy całe biszkopty, a następnie uzupełniamy luki mniejszymi kawałkami). Pozostałe wykorzystamy później.

2

UBIJAMY MASCARPONE ZE ŚMIETANKĄ

Mascarpone i ok. 560 ml śmietanki dajemy do misy miksera i dokładnie ubijamy. Ok. 250 g takiego kremu odkładamy do schłodzenia w lodówce – będzie służył do dekoracji. Pozostałą śmietanką zalewamy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce.

3

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z MANGO

Do ubitej śmietanki z mascarpone dodajemy przecier z mango, delikatnie mieszamy i dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Następnie 2-3 łyżki musu z mango oraz sok z limonki dodajemy do rozpuszczonej żelatyny i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy do pozostałego musu z mango i dokładnie łączymy.

4

SKŁADAMY TORCIK

Ok. ⅓ gotowego musu wylewamy na dno tortownicy wyłożonej biszkoptami. Następnie pozostałe biszkopty układamy pionowo dookoła rantu, wlewamy kolejną ⅓ musu, układamy na niej poziomo dodatkową warstwę biszkoptów i zalewamy całość pozostałym musem z mango. Tak przygotowany torcik chłodzimy przez ok. 2 godziny w lodówce. Dobrze schłodzony torcik delikatnie wyjmujemy z tortownicy (biszkopty można odseparować od rantu nożem lub podgrzać palnikiem gazowym).

5

OBKŁADAMY TORCIK STARTYMI BISZKOPTAMI

Pozostałe biszkopty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przesiewamy przez sitko. Tak przygotowanym pyłem biszkoptowym obklejamy mus z mango, który wystaje spomiędzy biszkoptów.

6

DEKORUJEMY TORCIK KREMEM

Schłodzony wcześniej krem z mascarpone i śmietanki przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną tylką i dekorujemy nim wierzch tortu – wzdłuż biszkoptów, pozostawiając środek wolny.

7

DEKORUJEMY TORCIK MANGO

Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie wykładamy je w pozostawione wcześniej miejsce na środku tortu. Na koniec całość możemy udekorować kilkoma listkami mięty i plasterkami limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2162,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

270,3 kcal

🥑

Tłuszcz

13,3 g

🌾

Węglowodany

31,1 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy

Torcik mango bez pieczenia - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl