createyourhealth.pl

Grillowany burger teksański • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

Grillowany burger teksański

Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 0,5 szt.
papryka zielona - 0,5 szt.
cukier brązowy - 1 łyżeczka
bułka tarta - 4 łyżki
chili mielone - 0,5 łyżeczki
cebula dymka - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 140 g
mięso mielone wieprzowe - 1 kg
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
natka pietruszki - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DO MISKI:
wrzucamy 1 kg mięsa.
2.DODAJEMY DO NIEGO:
1/2 puszki odcedzonej na sitku kukurydzy , 1 łyżeczkę brązowego cukru, 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę, 1 pęczek dymki drobno pokrojony, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz i bułkę tartą.
3.W RAZIE GDYBY:
była taka potrzeba do masy możemy dodać dodatkową łyżkę bułki tartej.
4.FORMUJEMY Z MASY:
niezbyt grube kotlety.
5.BURGERY PIECZEMY Z:
dodatkiem oliwy na patelni grillowej lub na rozgrzanym grillu około 3-5 minut z każdej strony.
6.SZYKUJEMY BUŁKĘ LUB:
pitę, ketchup, musztardę i warzywa.
7.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
w bułce, z warzywami i sałatą, z dodatkiem ketchupu, musztardy lub ulubionego sosu.
Grillowany burger teksański

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DO MISKI

wrzucamy 1 kg mięsa.

2

DODAJEMY DO NIEGO

1/2 puszki odcedzonej na sitku kukurydzy , 1 łyżeczkę brązowego cukru, 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę, 1 pęczek dymki drobno pokrojony, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz i bułkę tartą.

3

W RAZIE GDYBY

była taka potrzeba do masy możemy dodać dodatkową łyżkę bułki tartej.

4

FORMUJEMY Z MASY

niezbyt grube kotlety.

5

BURGERY PIECZEMY Z

dodatkiem oliwy na patelni grillowej lub na rozgrzanym grillu około 3-5 minut z każdej strony.

6

SZYKUJEMY BUŁKĘ LUB

pitę, ketchup, musztardę i warzywa.

7

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

w bułce, z warzywami i sałatą, z dodatkiem ketchupu, musztardy lub ulubionego sosu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

448 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

112 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

13,2 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

2,4 g

Podobne przepisy