createyourhealth.pl

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto babci Ady przygotujesz w mgnieniu oka! Wystarczą jabłka, orzechy, mąka i odrobina serca!

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami

Ciasto babci Ady przygotujesz w mgnieniu oka! Wystarczą jabłka, orzechy, mąka i odrobina serca!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 220 g
jajko - 4 szt.
masło - 1 łyżka
olej - 80 ml
orzech włoski - 30 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
przyprawa do piernika - 1 szczypta
rodzynki - 30 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 340 g
orzech nerkowca - 30 g
orzech brazylijski - 30 g
jabłko czerwone - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESIEWAMY PRZEZ SITO SUCHE SKŁADNIKI:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika mieszamy. Wszystkie suche składniki przesiewamy przez gęste sito.
2.DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI CIASTA:
Do suchych składników dodajemy jajka i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
3.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Umyte, obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Jeśli jabłka puszczą zbyt dużo soku, osączamy je z jego nadmiaru. Przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy oraz rodzynki (ilość dopasowujemy do własnych preferencji), mieszamy.
4.PIECZEMY:
Do tortownicy o średnicy 24 cm uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką przekładamy przygotowaną masę. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESIEWAMY PRZEZ SITO SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika mieszamy. Wszystkie suche składniki przesiewamy przez gęste sito.

2

DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI CIASTA

Do suchych składników dodajemy jajka i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

3

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Umyte, obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Jeśli jabłka puszczą zbyt dużo soku, osączamy je z jego nadmiaru. Przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy oraz rodzynki (ilość dopasowujemy do własnych preferencji), mieszamy.

4

PIECZEMY

Do tortownicy o średnicy 24 cm uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką przekładamy przygotowaną masę. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4309,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

359,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

52,1 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy