Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą • przepis • składniki • przygotowanie
Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PRZYGOTUJ NACZYNIE
żaroodporne i pędzelek.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
CZAS PIECZENIA SZYNKI
1 godzina, 30 minut (po 1 godzinie wyciągamy szynkę z piekarnika i podlewamy wodą i wkładamy ponownie do pieca, po kolejnych 15 minutach wyciągamy szynkę z piekarnika, podlewamy winem, dodajemy pokrojone szalotki i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut).
SZYNKA SZYNKĘ MYJEMY,
osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach.
ZĄBKI CZOSNKU OBIERAMY,
przekrawamy na pół i wkładamy w otwory.
SZYNKĘ WKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego, doprawiamy ją pieprzem i solą.
MARYNATA 3 ŁYŻKI
musztardy, 1 łyżkę majeranku i 1 łyżkę oregano wrzucamy do miseczki. MIESZAMY.
½ PĘCZKA NATKI
pietruszki siekamy (zostawiamy kilka listków do dekoracji) i dodajemy do miski z musztardą i ziołami. MIESZAMY.
ZA POMOCĄ PĘDZELKA
smarujemy całą szynkę marynatą.
SZYNKĘ WKŁADAMY DO
pieca rozgrzanego do temp.
180°C (TERMOOBIEG) NA
1 godzinę.
PO GODZINIE WYCIĄGAMY
szynkę z pieca, podlewamy niewielką ilością wody, ponownie wkładamy do piekarnika.
SZALOTKI OBIERAMY I
kroimy w półtalarki.
PO UPŁYWIE KOLEJNYCH
15 minut szynkę podlewamy winem a dookoła szynki układamy pokrojone szalotki.
WKŁADAMY ZNÓW DO
piekarnika na ok. 15 MINUT.
SOCZEWICA Z WARZYWAMI
i boczkiem Boczek i cebulę kroimy w kostkę.
MARCHEWKI KROIMY W
cienkie talarki.
POR ROZCINAMY I
kroimy w półtalarki. 200 G SOCZEWICY: wrzucamy do garnka, wlewamy 300 ml zimnej wody, gotujemy.
GDY SOCZEWICA ZACZNIE
się gotować, czekamy 1 minutę i przecedzamy, następnie hartujemy zimną wodą (soczewica powinna być jeszcze twarda).
DO TEGO SAMEGO
garnka wlewamy ponownie 300 ml zimnej wody i ją gotujemy.
NA PATELNIĘ DODAJEMY
15 g masła.
NA ROZPUSZCZONE MASŁO
dodajemy boczek. MIESZAMY.
PO CHWILI SMAŻENIA
dodajemy marchewkę , smażymy ok. 1,5 MINUTY.: MIESZAMY.
DODAJEMY CEBULĘ ,
por i smażymy do zeszklenia.
NASTĘPNIE DODAJEMY NA
patelnię zahartowaną soczewicę. MIESZAMY.
CHWILĘ SMAŻYMY.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY 300
ml gorącej wody (jeśli zobaczymy, że podczas gotowania cała woda wyparowała, dodajemy jeszcze 150 ml) i podgotowujemy (nie przykrywamy) ok. 10 MINUT.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy soczewicę, szynkę wyjmujemy z piekarnika i kładziemy ją na soczewicy.
DEKORUJEMY PIETRUSZKĄ.
SOS Z SZALOTKĄ
z naczynia przelewamy do małej miseczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2661,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
665,3 kcal
Tłuszcz
35,7 g
Węglowodany
54,2 g
Błonnik
25,9 g
Białko
25,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!

Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Baba ghanoush
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować aromatyczną pastę z pieczonego bakłażana z domową pastą tahini!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie faworki
Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!

Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
Lekkie ciasto jogurtowe z agrestem i płatkami owsianymi - przygotuj je we własnej kuchni!

Mus miętowy z limonką
Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Shortbread - kruche szkockie ciasteczka
Shortbread to klasyczne ciasteczka, które obecne są w szkockiej tradycji kulinarnej od wieków. Charakteryzują się maślanym smakiem i kruchą, delikatną strukturą i doskonale komponują się z uwielbianą przez Brytyjczyków herbatą. Te pyszne ciastka można łatwo przygotować w domu — jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.

Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!