createyourhealth.pl

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie

Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

zioła prowansalskie - 2 szczypty
jajko - 1 szt.
cebula - 2 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
masło - 90 g
mąka pszenna - 1 łyżka
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
mleko - 250 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
ser ementaler - 125 g
sól - 1 szczypta
szynka szwarcwaldzka - 200 g
ziemniak - 0,5 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
Rozgrzej piekarnik (funkcja grilla) Purée ziemniaczane Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie (20-25 minut).
2.OBRANE ZIEMNIAKI KROIMY:
na mniejsze kawałki.
3.W GARNKU ROZPUSZCZAMY:
50 g masła, w drugim garnku podgrzewamy 250 ml mleka.
4.DO MASŁA DODAJEMY:
ziemniaki i chwilę smażymy, następnie je miksujemy na patelni i dodajemy stopniowo gorące mleko.
5.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY.
6.NA KONIEC DODAJEMY:
gałkę muszkatołową, pieprz, sól.
7.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
8.MIĘSO NA PATELNI:
podgrzewamy 40 g masła, szklimy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
9.SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ KROIMY:
w paseczki i chwilę smażymy z cebulą i czosnkiem.
10.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
11.NA PATELNIĘ WRZUCAMY:
pozbawione skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i chwilę je podsmażamy.
12.DODAJEMY MIĘSO MIELONE,:
mieszamy, podsmażamy.
13.DODAJEMY 2-3 SZCZYPTY:
ziół prowansalskich oraz łyżkę mąki, podsmażamy (mąka wyciąga wodę z mięsa).
14.DO MIĘSA DODAJEMY:
1 żółtko oraz pieprz i sól do smaku. CAŁOŚĆ BARDZO SZYBKO: mieszamy.
15.MIĘSO PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całości.
16.DODAJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE,:
które rozprowadzamy na mięsie.
17.NA KOŃCU ŚCIERAMY:
ser ementaler na całość potrawy.
18.POTRAWĘ W NACZYNIU:
żaroodpornym wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grilla, a gdy ser lekko się przyrumieni i będzie chrupiący – zapiekankę wyjmujemy.
19.JAK PODAWAĆ MOŻEMY:
serwować z sałatą i delikatnym winegretem.
Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

Rozgrzej piekarnik (funkcja grilla) Purée ziemniaczane Ziemniaki w mundurkach gotujemy w osolonej wodzie (20-25 minut).

2

OBRANE ZIEMNIAKI KROIMY

na mniejsze kawałki.

3

W GARNKU ROZPUSZCZAMY

50 g masła, w drugim garnku podgrzewamy 250 ml mleka.

4

DO MASŁA DODAJEMY

ziemniaki i chwilę smażymy, następnie je miksujemy na patelni i dodajemy stopniowo gorące mleko.

5

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY.

6

NA KONIEC DODAJEMY

gałkę muszkatołową, pieprz, sól.

7

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

8

MIĘSO NA PATELNI

podgrzewamy 40 g masła, szklimy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.

9

SZYNKĘ SZWARCWALDZKĄ KROIMY

w paseczki i chwilę smażymy z cebulą i czosnkiem.

10

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

11

NA PATELNIĘ WRZUCAMY

pozbawione skóry i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i chwilę je podsmażamy.

12

DODAJEMY MIĘSO MIELONE,

mieszamy, podsmażamy.

13

DODAJEMY 2-3 SZCZYPTY

ziół prowansalskich oraz łyżkę mąki, podsmażamy (mąka wyciąga wodę z mięsa).

14

DO MIĘSA DODAJEMY

1 żółtko oraz pieprz i sól do smaku. CAŁOŚĆ BARDZO SZYBKO: mieszamy.

15

MIĘSO PRZEKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całości.

16

DODAJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE,

które rozprowadzamy na mięsie.

17

NA KOŃCU ŚCIERAMY

ser ementaler na całość potrawy.

18

POTRAWĘ W NACZYNIU

żaroodpornym wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grilla, a gdy ser lekko się przyrumieni i będzie chrupiący – zapiekankę wyjmujemy.

19

JAK PODAWAĆ MOŻEMY

serwować z sałatą i delikatnym winegretem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3180 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

795 kcal

🥑

Tłuszcz

60 g

🌾

Węglowodany

15,4 g

🥬

Błonnik

49,4 g

💪

Białko

49,4 g

Podobne przepisy