Tarta bananowo-karmelowa • przepis • składniki • przygotowanie
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CIASTECZKA KRUSZYMY
drobno (np.
W MALAKSERZE), MIESZAMY
z roztopionym i lekko przestudzonym masłem i cynamonem.
CIASTECZKOWĄ MASĄ WYKŁADAMY
formę do tarty, dokładnie dociskając masę do boków.
FORMĘ WKŁADAMY DO
lodówki do schłodzenia, na około 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ.
W MISCE MIESZAMY
delikatnie i dokładnie masę kajmakową, serek mascarpone, 50 g posiekanej oraz 50 g rozpuszczonej i lekko przestudzonej gorzkiej czekolady.
GOTOWĄ MASĘ WYKŁADAMY
na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia, najlepiej na całą noc.
RESZTĘ CIASTA PRZYGOTOWUJEMY
najlepiej tuż przed podaniem.
BANANY KROIMY W
plasterki, skrapiamy lekko sokiem z cytryny , po czym plasterki bananów układamy na kremie.
UBIJAMY NA SZTYWNO
schłodzoną śmietankę, wykładamy ją na banany.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTĄ
na tarce mleczną czekoladą.
MASA KAJMAKOWA MLEKO
mieszamy ze śmietaną w rondelku, zagotowujemy.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
mleka i śmietany wsypujemy krówki.
CIĄGLE MIESZAJĄC, DOPROWADZAMY
do całkowitego rozpuszczenia się cukierków.
GDY MASA JEST
jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko), zdejmujemy rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodajemy miękkie masło.
MIESZAMY DO UZYSKANIA
gładkiej i lśniącej masy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8081,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1346,9 kcal
Tłuszcz
84,7 g
Węglowodany
132,3 g
Błonnik
16,9 g
Białko
16,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pijana śliwka - ciasto z suszonymi śliwkami w rumie
Ciasto pijana śliwka to doskonały deser dla miłośników intensywnych smaków i aromatycznych połączeń. W tym wypieku słodkie śliwki nasączone alkoholem idealnie komponują się z czekoladowym ciastem, tworząc wilgotny i głęboko smakujący wypiek. To ciasto sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niebanalnym deserem.

Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
Wiosenna zupa z ziemniakami, kapustą i łososiem – doskonale smakuje ze świeżą kolendrą!

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko
Moczka to tradycyjna śląska zupa wigilijna, która wyróżnia się swoim słodkim, korzennym smakiem i bogatą zawartością suszonych owoców oraz piernika. Przygotowywana jest z namoczonego piernika i podawana podczas świątecznej kolacji, będąc jednym z charakterystycznych dań śląskiego stołu. Jak ją zrobić? Odkryj nasz prosty przepis!

Smażone krążki cebuli w cieście piwnym
Niebanalna i smakowita przekąska do piwa? Pyszne krążki cebulowe obtoczone w piwnym cieście i usmażone do chrupkości!

Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Włoskie makaronowe rurki nadziewane szpinakiem oraz serem to pyszna i niezwykle sycąca potrawa, która potrafi zachwycić swoim smakiem. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że ją przygotować na kilka różnych sposobów. Dziś zdradzimy Ci przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą.

Różowy makaron z burakami
Wyjątkowy, różowy i domowy makaron z dodatkiem aromatycznych buraków w sosie maślano-miodowym to danie, które naprawdę zachwyca. Przekonaj się, jakie jest smaczne!

Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad inspirowany kuchnią odległego kraju. Sycąca, pożywna zupa z dodatkiem mięsa, pomidorów i fasoli dodaje energii na resztę dnia. Odkryjcie nasz genialny przepis na zupę inspirowaną smakami Meksyku!