createyourhealth.pl

Tarta z Linzu • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!

Tarta z Linzu

Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 120 g
cukier puder - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
masło - 200 g
mąka migdałowa - 50 g
orzech laskowy - 50 g
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
dżem porzeczkowy - 300 g
mąka pszenna - 240 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Masło kroimy w kostkę. Szybko zagniatamy z cukrem, solą, jajkiem, mąką, migdałami, orzechami i przyprawą do piernika na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody. Ciasto wstawiamy min. na 1 godzinę do lodówki.
2.WKŁADAMY CIASTO DO FORMY:
2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt okręgu o średnicy ok. 32 cm. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast rant natłuszczamy masłem. Ciasto wkładamy do tortownicy, formując niewielką krawędź. Spód nakłuwamy kilka razy widelcem i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki na grubość 3 mm i wycinamy duże i małe gwiazdy.
3.PIECZEMY TARTĘ:
Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem i przykrywamy gwiazdami, tak aby znajdowały się jedna przy drugiej lub lekko się na siebie nakładały. Żółtko mieszamy z 1-2 łyżkami wody i pędzlujemy nim gwiazdy i krawędź ciasta. Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut, pod koniec czasu pieczenia luźno przykrywamy górę tarty folią aluminiową.
Tarta z Linzu

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Masło kroimy w kostkę. Szybko zagniatamy z cukrem, solą, jajkiem, mąką, migdałami, orzechami i przyprawą do piernika na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody. Ciasto wstawiamy min. na 1 godzinę do lodówki.

2

WKŁADAMY CIASTO DO FORMY

2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt okręgu o średnicy ok. 32 cm. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast rant natłuszczamy masłem. Ciasto wkładamy do tortownicy, formując niewielką krawędź. Spód nakłuwamy kilka razy widelcem i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki na grubość 3 mm i wycinamy duże i małe gwiazdy.

3

PIECZEMY TARTĘ

Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem i przykrywamy gwiazdami, tak aby znajdowały się jedna przy drugiej lub lekko się na siebie nakładały. Żółtko mieszamy z 1-2 łyżkami wody i pędzlujemy nim gwiazdy i krawędź ciasta. Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut, pod koniec czasu pieczenia luźno przykrywamy górę tarty folią aluminiową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4046,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

337,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20,1 g

🌾

Węglowodany

33,1 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy