createyourhealth.pl

Tort jogurtowo-owocowy • przepis • składniki • przygotowanie

Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.

Tort jogurtowo-owocowy

Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 70 g
granola owocowa - 150 g
jogurt naturalny - 200 g
śmietana 30% - 200 ml
żelatyna - 1 łyżeczka
cukier puder - 60 g
truskawki mrożone - 300 g
sok z cytryny - 25 ml
woda - 50 ml
jabłko czerwone - 1 szt.
kiwi - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
biszkopty podłużne - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
2.SPÓD Z MUSLI:
strawberry crunchy Formę o średnicy 17 cm owijamy folią spożywczą (wraz ze spodem formy).
3.MASŁO UCIERAMY Z:
cukrem pudrem i dokładnie łączymy z pokruszonym drobno musli.
4.MASĘ WYKŁADAMY RÓWNOMIERNIE:
na dno formy mocno ugniatając.
5.CHŁODZIMY W LODÓWCE:
15-20 minut.
6.MUS JOGURTOWO-OWOCOWY CUKIER:
puder i sok z cytryny łączymy ze zmiksowanymi truskawkami.
7.ŻELATYNĘ MOCZYMY W:
wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej.
8.DO ŻELATYNY DODAJEMY:
łyżkę musu i przelewamy ją do pozostałej części musu truskawkowego (w ten sposób nie powstaną grudki), dokładnie mieszamy.
9.DODAJEMY JOGURT NATURALNY,:
łączymy składniki na jednolitą masę.
10.SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ UBIJAMY:
i dodajemy do tężejącego musu.
11.WLEWAMY DO FORMY:
z musli, zostawiając ok.
12.5-7 MM MIEJSCA:
na żelkę truskawkową.
13.CHŁODZIMY W LODÓWCE:
około godzinę, do całkowitego stężenia musu.
14.ŻELKA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI:
miksujemy w naczyniu blendera lub za pomocą miksera i dodajemy do nich cukier puder i sok z cytryny.
15.ŻELATYNĘ MOCZYMY W:
wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i łączymy z musem truskawkowym.
16.WYSTUDZONĄ ŻELKĘ WYLEWAMY:
na mus jogurtowo-owocowy, chłodzimy w lodówce do stężenia.
17.DEKORACJA BISZKOPTY SKRACAMY:
z jednej strony o około 2 cm i przyklejamy dookoła tortu.
18.TORT DEKORUJEMY OWOCAMI:
: filetami z pomarańczy, plastrami kiwi i skropionymi sokiem z pomarańczy kawałkami jabłka (sok zapobiega ściemnianiu jabłka).
Tort jogurtowo-owocowy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

2

SPÓD Z MUSLI

strawberry crunchy Formę o średnicy 17 cm owijamy folią spożywczą (wraz ze spodem formy).

3

MASŁO UCIERAMY Z

cukrem pudrem i dokładnie łączymy z pokruszonym drobno musli.

4

MASĘ WYKŁADAMY RÓWNOMIERNIE

na dno formy mocno ugniatając.

5

CHŁODZIMY W LODÓWCE

15-20 minut.

6

MUS JOGURTOWO-OWOCOWY CUKIER

puder i sok z cytryny łączymy ze zmiksowanymi truskawkami.

7

ŻELATYNĘ MOCZYMY W

wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej.

8

DO ŻELATYNY DODAJEMY

łyżkę musu i przelewamy ją do pozostałej części musu truskawkowego (w ten sposób nie powstaną grudki), dokładnie mieszamy.

9

DODAJEMY JOGURT NATURALNY,

łączymy składniki na jednolitą masę.

10

SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ UBIJAMY

i dodajemy do tężejącego musu.

11

WLEWAMY DO FORMY

z musli, zostawiając ok.

12

5-7 MM MIEJSCA

na żelkę truskawkową.

13

CHŁODZIMY W LODÓWCE

około godzinę, do całkowitego stężenia musu.

14

ŻELKA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI

miksujemy w naczyniu blendera lub za pomocą miksera i dodajemy do nich cukier puder i sok z cytryny.

15

ŻELATYNĘ MOCZYMY W

wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i łączymy z musem truskawkowym.

16

WYSTUDZONĄ ŻELKĘ WYLEWAMY

na mus jogurtowo-owocowy, chłodzimy w lodówce do stężenia.

17

DEKORACJA BISZKOPTY SKRACAMY

z jednej strony o około 2 cm i przyklejamy dookoła tortu.

18

TORT DEKORUJEMY OWOCAMI

: filetami z pomarańczy, plastrami kiwi i skropionymi sokiem z pomarańczy kawałkami jabłka (sok zapobiega ściemnianiu jabłka).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2949 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

294,9 kcal

🥑

Tłuszcz

13,9 g

🌾

Węglowodany

36,2 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy

Tort jogurtowo-owocowy - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl