Tort jogurtowo-owocowy • przepis • składniki • przygotowanie
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
SPÓD Z MUSLI
strawberry crunchy Formę o średnicy 17 cm owijamy folią spożywczą (wraz ze spodem formy).
MASŁO UCIERAMY Z
cukrem pudrem i dokładnie łączymy z pokruszonym drobno musli.
MASĘ WYKŁADAMY RÓWNOMIERNIE
na dno formy mocno ugniatając.
CHŁODZIMY W LODÓWCE
15-20 minut.
MUS JOGURTOWO-OWOCOWY CUKIER
puder i sok z cytryny łączymy ze zmiksowanymi truskawkami.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej.
DO ŻELATYNY DODAJEMY
łyżkę musu i przelewamy ją do pozostałej części musu truskawkowego (w ten sposób nie powstaną grudki), dokładnie mieszamy.
DODAJEMY JOGURT NATURALNY,
łączymy składniki na jednolitą masę.
SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ UBIJAMY
i dodajemy do tężejącego musu.
WLEWAMY DO FORMY
z musli, zostawiając ok.
5-7 MM MIEJSCA
na żelkę truskawkową.
CHŁODZIMY W LODÓWCE
około godzinę, do całkowitego stężenia musu.
ŻELKA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI
miksujemy w naczyniu blendera lub za pomocą miksera i dodajemy do nich cukier puder i sok z cytryny.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i łączymy z musem truskawkowym.
WYSTUDZONĄ ŻELKĘ WYLEWAMY
na mus jogurtowo-owocowy, chłodzimy w lodówce do stężenia.
DEKORACJA BISZKOPTY SKRACAMY
z jednej strony o około 2 cm i przyklejamy dookoła tortu.
TORT DEKORUJEMY OWOCAMI
: filetami z pomarańczy, plastrami kiwi i skropionymi sokiem z pomarańczy kawałkami jabłka (sok zapobiega ściemnianiu jabłka).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2949 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
294,9 kcal
Tłuszcz
13,9 g
Węglowodany
36,2 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!

Tradycyjna pascha wielkanocna
Zobacz, jak łatwo przygotujesz tradycyjną paschę wielkanocną z nutą wanilii, cytryny, limonki i kandyzowanej skórki pomarańczy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?

Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gwiazda makowa
Gwiazda makowa to klasyczne i pięknie prezentujące się ciasto, które będzie idealne na Boże Narodzenie! Sprawdź, jakie jest pełne bakalii oraz aromatycznej skórki pomarańczowej i naprawdę pyszne.

Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Faszerowane liście winogron
Kuchnia arabska pełna jest przypraw i wyraźnych smaków! Spróbuj liści winogron faszerowanych ryżem z dodatkiem mięty, szafranu i rodzynek.