Puszysty sernik na cieście marchewkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Mąkę łączymy w miseczce z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszamy i dodajemy do ubitych jajek. Dodajemy olej i ponownie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Twaróg przekładamy do miski i mieszamy za pomocą rózgi. Cukier łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Mieszamy i dodajemy do masy serowej. Pojedynczo dodajemy jajka i za każdym razem mieszamy masę. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
PIECZEMY SERNIK
Masę serową przekładamy stopniowo na surowy spód. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy ciasto przez kolejne 30-35 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Twaróg łączymy w misce z cukrem pudrem. Mieszamy. Dodajemy ubitą śmietankę i ponownie mieszamy krem. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Krem odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły.
DEKORUJEMY SERNIK
Wystudzony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką i szprycujemy na wierzch ciasta, tworząc ozdobne rożki na całej powierzchni sernika.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4588,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
573,6 kcal
Tłuszcz
27,0 g
Węglowodany
62,8 g
Błonnik
22,0 g
Białko
22,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!

Makaron ze szparagami
Lubisz wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa? Postaw na makaron z zielonymi szparagami i orzeźwiającym sosem cytrynowym!

Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
Puszyste pożywne babeczki, które sprawdzą się o każdej porze dnia! Z jogurtem naturalnym i owocem smakują doskonale.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
Wypróbuj słodką wersję placków ziemniaczanych! Przygotuj do nich pyszny mus jabłkowy.

Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka jak śliwka w pasztet
Śliwka to idealny dodatek do pasztetu, a razem stworzą wspaniałe wypełnienie smakowitej kanapki. Spróbuj!

Kurczak teriyaki z warzywami
Lubisz kuchnię japońską? Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj kurczaka w domowym, aromatycznym sosie teriyaki!

Zapiekane kominy z bagietek
Czy to kanapka, czy to zapiekanka? To Ty decydujesz! Wypróbuj ten przepis na szybką w przygotowaniu przekąskę lub kolację i spróbuj, jak smakują nadziewane kominy z bagietek.