createyourhealth.pl

Tortelloni z sosem pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pierożki we włoskim stylu wypełnione bogatym, szpinakowym nadzieniem, a do tego aromatyczny sos pomidorowy. Musisz spróbować!

Tortelloni z sosem pomidorowym

Pierożki we włoskim stylu wypełnione bogatym, szpinakowym nadzieniem, a do tego aromatyczny sos pomidorowy. Musisz spróbować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 12 g
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 800 g
tortellini - 500 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W RONDLU:
z grubym dnem rozgrzewamy oliwę.
2.WRZUCAMY POSIEKANY CZOSNEK:
i drobno pokrojoną cebulę.
3.PODSMAŻAMY, A GDY:
warzywa się zeszklą dodajemy posiekane pomidory.
4.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
5.BAZYLIĘ SIEKAMY, DODAJEMY:
do sosu.
6.PRZYPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem do smaku.
7.W DUŻYM GARNKU:
zagotowujemy wodę, wrzucamy tortellini i gotujemy do miękkości. ODCEDZAMY I PRZEKŁADAMY: na talerz.
8.JAK PODAWAĆ POLEWAMY:
sosem pomidorowym i dekorujemy listkami bazylii.
Tortelloni z sosem pomidorowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W RONDLU

z grubym dnem rozgrzewamy oliwę.

2

WRZUCAMY POSIEKANY CZOSNEK

i drobno pokrojoną cebulę.

3

PODSMAŻAMY, A GDY

warzywa się zeszklą dodajemy posiekane pomidory.

4

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

5

BAZYLIĘ SIEKAMY, DODAJEMY

do sosu.

6

PRZYPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem do smaku.

7

W DUŻYM GARNKU

zagotowujemy wodę, wrzucamy tortellini i gotujemy do miękkości. ODCEDZAMY I PRZEKŁADAMY: na talerz.

8

JAK PODAWAĆ POLEWAMY

sosem pomidorowym i dekorujemy listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1482,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

370,7 kcal

🥑

Tłuszcz

10,1 g

🌾

Węglowodany

58,3 g

🥬

Błonnik

14 g

💪

Białko

14 g

Podobne przepisy