Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą (2 objętości wody w stosunku do 1 objętości kaszy) i moczymy przez ok. 2 godziny. Wodę odlewamy, kaszę wsypujemy do wrzącej osolonej wody (proporcje kaszy do wody 1:1,8). Gdy kasza się zagotuje i wchłonie wodę, zdejmujemy ją z ognia i przykrywamy, czekamy, aż ładnie się uparuje. Studzimy kaszę i wysypujemy ją na dużą blachę.
PIECZEMY PAPRYKĘ
Czerwoną paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 220‑240°C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut, aż skórka miejscami zrobi się brązowa. Po upieczeniu paprykę przekładamy do naczynia i szczelnie foliujemy, tak aby zaparowała (ok. 10-15 minut). Po tym czasie obieramy ją ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy miąższ w kosteczkę. Ziarna słonecznika prażymy w piekarniku na złoty kolor (180°C, bez termoobiegu, ok. 10 minut).
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Kaszę mieszamy z posiekaną natką pietruszki, rukolą, kaparami, prażonymi ziarnami słonecznika, pokrojonymi ogórkami kiszonymi, posiekaną dymką i doprawiamy olejem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w plasterki marynowane podgrzybki. Podajemy z pokruszonym, wędzonym twarogiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2387,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
596,9 kcal
Tłuszcz
40,9 g
Węglowodany
43 g
Błonnik
18,6 g
Białko
18,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Herbata imbirowo-pomarańczowa
Idealny przepis na jesień – rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą. Pokochasz ten łatwy i szybki w przygotowaniu napój!

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!

Kurczak w kwasie chlebowym
Spróbuj nieco innej wersji kurczaka! Karol przygotował go z kwasem chlebowym i makaronem!

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.

Wegański falafel burger z portobello
Całkiem nowa odsłona wegańskich burgerów z grilla! Przygotuj bułki z kapeluszy pieczarek portobello i zamknij między nimi pyszne kotleciki falafel oraz moc świeżych warzyw. Mniam!

Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!