createyourhealth.pl

Okoń morski w sosie cytrusowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczony filet z okonia morskiego skropiony cytryną i podany w towarzystwie kremowego sosu śmietanowego z cytrusami.

Okoń morski w sosie cytrusowym

Pieczony filet z okonia morskiego skropiony cytryną i podany w towarzystwie kremowego sosu śmietanowego z cytrusami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

labraks filet - 600 g
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z pomarańczy - 625 ml
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.UMYTĄ I OSUSZONĄ:
rybę oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy w folii w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15 minut.
2.DO GARNKA WLEWAMY:
sok z pomarańczy, zagotowujemy.
3.DODAJEMY ŚMIETANĘ, GOTUJEMY:
chwilę, aż sos zacznie gęstnieć.
4.ROBIMY ZASMAŻKĘ Z:
masła i mąki.
5.DODAJEMY DO SOSU,:
dokładnie mieszając.
6.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,:
2 łyżkami soku z cytryny.
7.UPIECZONĄ RYBĘ UKŁADAMY:
na talerzu, polewamy sosem.
Okoń morski w sosie cytrusowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UMYTĄ I OSUSZONĄ

rybę oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy w folii w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15 minut.

2

DO GARNKA WLEWAMY

sok z pomarańczy, zagotowujemy.

3

DODAJEMY ŚMIETANĘ, GOTUJEMY

chwilę, aż sos zacznie gęstnieć.

4

ROBIMY ZASMAŻKĘ Z

masła i mąki.

5

DODAJEMY DO SOSU,

dokładnie mieszając.

6

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,

2 łyżkami soku z cytryny.

7

UPIECZONĄ RYBĘ UKŁADAMY

na talerzu, polewamy sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1747,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

436,9 kcal

🥑

Tłuszcz

11,2 g

🌾

Węglowodany

19,5 g

🥬

Błonnik

31,2 g

💪

Białko

31,2 g

Podobne przepisy