createyourhealth.pl

Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika • przepis • składniki • przygotowanie

Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!

Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika

Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
olej - 2 łyżki
oregano suszone - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
mięso mielone wieprzowe - 500 g
bułka kajzerka - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
świeży koperek - 1 łyżka
marchew - 3 szt.
woda - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie, po czym lekko odciskamy. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem, solą oraz oregano. Dodajemy jajko, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek oraz podzieloną na mniejsze części bułkę.
2.FORMUJEMY PORCJE MIĘSA:
Składniki łączymy zwilżonymi w wodzie dłońmi. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy cztery okrągłe kotlety.
3.SMAŻYMY KOTLETY:
Kotlety smażymy z obydwu stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKĘ:
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5.KOTLETY DUSIMY RAZEM Z MARCHEWKĄ:
Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju. Wkładamy kotlety oraz marchewkę. Zalewamy wodą do 1/3 wysokości kotletów. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około pół godziny.
6.SERWUJEMY:
Kotlety wraz z marchewką wykładamy na talerz. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie, po czym lekko odciskamy. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem, solą oraz oregano. Dodajemy jajko, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek oraz podzieloną na mniejsze części bułkę.

2

FORMUJEMY PORCJE MIĘSA

Składniki łączymy zwilżonymi w wodzie dłońmi. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy cztery okrągłe kotlety.

3

SMAŻYMY KOTLETY

Kotlety smażymy z obydwu stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKĘ

Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

5

KOTLETY DUSIMY RAZEM Z MARCHEWKĄ

Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju. Wkładamy kotlety oraz marchewkę. Zalewamy wodą do 1/3 wysokości kotletów. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około pół godziny.

6

SERWUJEMY

Kotlety wraz z marchewką wykładamy na talerz. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1627,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

406,9 kcal

🥑

Tłuszcz

25,1 g

🌾

Węglowodany

18,2 g

🥬

Błonnik

27,9 g

💪

Białko

27,9 g

Podobne przepisy