createyourhealth.pl

Warzywna terrina • przepis • składniki • przygotowanie

Cudowna propozycja na każdą okazję. Moc kolorów i smaków warzyw. Prosta w przygotowaniu, jednak najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Warzywna terrina

Cudowna propozycja na każdą okazję. Moc kolorów i smaków warzyw. Prosta w przygotowaniu, jednak najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 2 łyżki
jogurt grecki - 3 łyżki
kapar - 3 łyżki
natka pietruszki - 20 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
papryka konserwowa - 290 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ser feta - 200 g
serek naturalny - 450 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 25 g
buraki gotowane - 360 g
żelatyna - 2 łyżeczki
pieprz kolorowy - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą w miseczce i mieszamy. Odstawiamy, by napęczniała.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Fetę, serek, jogurt, oliwę, skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok łączymy w misce i miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Paprykę odsączamy z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym. Buraki kroimy w cienkie plastry i również odsączamy na ręczniku papierowym.
4.SKŁADAMY TERRINĘ:
Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie formy układamy połowę buraków pokrojonych w plastry – tak, by delikatnie na siebie nachodziły.
5.SCHŁADZAMY TERRINĘ:
Terrinę przykrywamy folią spożywczą i dociążamy od góry (np. puszkami, pełną butelką soku itp.)
6.PODAJEMY TERRINĘ:
Tuż przed podaniem wkładamy terrinę do zamrażalnika na ok. 30 minut, by była bardzo schłodzona i twarda – ułatwi nam to późniejsze krojenie. Schłodzoną terrinę wykładamy na talerz lub deskę do serwowania i usuwamy folię.
Warzywna terrina

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy ciepłą wodą w miseczce i mieszamy. Odstawiamy, by napęczniała.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Fetę, serek, jogurt, oliwę, skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok łączymy w misce i miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Paprykę odsączamy z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym. Buraki kroimy w cienkie plastry i również odsączamy na ręczniku papierowym.

4

SKŁADAMY TERRINĘ

Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie formy układamy połowę buraków pokrojonych w plastry – tak, by delikatnie na siebie nachodziły.

5

SCHŁADZAMY TERRINĘ

Terrinę przykrywamy folią spożywczą i dociążamy od góry (np. puszkami, pełną butelką soku itp.)

6

PODAJEMY TERRINĘ

Tuż przed podaniem wkładamy terrinę do zamrażalnika na ok. 30 minut, by była bardzo schłodzona i twarda – ułatwi nam to późniejsze krojenie. Schłodzoną terrinę wykładamy na talerz lub deskę do serwowania i usuwamy folię.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1584 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

158,4 kcal

🥑

Tłuszcz

10,3 g

🌾

Węglowodany

8,2 g

🥬

Błonnik

8,9 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy