Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową • przepis • składniki • przygotowanie
Smakowity pomysł na kaczkę, którą możesz przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Spróbuj tego połączenia i zachwyć swoją drugą połówkę.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KACZKĘ
Skórę kaczki opalamy palnikiem i nacinamy w kratkę, nie nacinając mięsa. Solimy mięso z dwóch stron. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Mandarynki obieramy ze skóry i błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy kilka listków posiekanej kolendry i natki pietruszki. Papryczkę chili pozbawiamy pestek, siekamy w kostkę i dodajemy do salsy. Sezam podprażamy na suchej patelni i również dodajemy do salsy. Salsę doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem i odrobiną cukru trzcinowego. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Pietruszkę oraz ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w wodzie ze śmietaną do miękkości. Następnie – jeśli to konieczne – odlewamy wodę i miksujemy warzywa. Dodajemy kilka kostek masła i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i kilka listków tymianku. Białka oddzielamy od żółtek i 2 żółtka dodajemy do lekko przestudzonego purée. Energicznie mieszamy.
WYKŁADAMY DANIE
Purée wykładamy na talerz. Układamy pierś kaczki przekrojoną na pół i salsę mandarynkową. Na talerzu kładziemy pozostałe żółtko i opalamy palnikiem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami – kolendrą i natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2397,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2397,2 kcal
Tłuszcz
163,7 g
Węglowodany
147,9 g
Błonnik
28,6 g
Białko
101,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
Kluczem do upieczenia idealnego kurczaka w całości jest farsz! A z tego farszu z kaszą gryczaną, pistacjami i żurawinami przygotujesz także pasztet!

Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.

Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
Wypróbuj przepis na pyszną przekąskę z zielonych szparagów z jajkiem - szybkie, lekkie i łatwe danie.

Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
Burgery inspirowane kuchnią śródziemnomorską z dodatkiem paprykowego relishu i sera feta to pyszny pomysł na grilla. Koniecznie sprawdź, jak smaczne jest to danie!

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brownie z chałwą
Mocno czekoladowe i z dodatkami inspirowanymi słoneczną Grecją – właśnie takie jest brownie z chałwą! A podane z lodami i świeżymi owocami jagodowymi zamienia się w prawdziwie dekadencką ucztę na słodko.

Zupa pho z wołowiną
Sprawdzony przepis na wietnamską zupę pho dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej!

Donuty dyniowe
Dynia to cudowne warzywo! Wypróbuj pyszne donuty z dodatkiem purée z dyni!