createyourhealth.pl

Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskakujące połączenie wątróbki i soczystych owoców. Proste, szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią staropolską.

Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami

Zaskakujące połączenie wątróbki i soczystych owoców. Proste, szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią staropolską.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak wątróbka - 1 kg
woda - 140 ml
mąka pszenna - 1 łyżka
mieszanka do wypieku chleba - 300 g
pieprz czarny - 1 szczypta
cebula dymka - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
masło - 60 g
pieprz biały - 1 szczypta
ocet balsamiczny - 100 ml
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pistacje - 2 łyżki
rozmaryn świeży - 24 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 45 g
morela - 200 g
truskawka - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ŚCIERECZKĘ PŁÓCIENNĄ:
Wątróbki Oczyszczone wątróbki przekładamy do naczynia, dodajemy kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz około 2 łyżek oleju.
2.WĄTRÓBKI DOKŁADNIE OBTACZAMY:
w marynacie i odstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
3.PLACKI MIESZANKĘ DO:
wypieku chleba przekładamy do naczynia, dodajemy ciepłą wodę, odrobinę soli i pieprzu, mieszamy.
4.DODAJEMY POSIEKANE PISTACJE,:
zalewę olejową i posiekane suszone pomidory.
5.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
6.CIASTO POSYPUJEMY Z:
góry mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
7.Z WYROŚNIĘTEGO CIASTA:
formujemy wałek, który tniemy na małe kawałki.
8.FORMUJEMY PLACKI O:
grubości 0,5-1 cm (im cieńsze placki, tym szybciej je usmażymy). KAŻDY PLACEK OBTACZAMY: w mące.
9.TAK PRZYGOTOWANE PLACKI:
smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła.
10.WĄTRÓBKI Z OWOCAMI:
Truskawki i morele kroimy na ćwiartki.
11.DYMKI KROIMY NA:
większe cząstki.
12.NA TEJ SAMEJ:
patelni smażymy zamarynowane wątróbki do zarumienienia z obu stron. PRZESMAŻONE WĄTRÓBKI ZDEJMUJEMY: z patelni. NA PATELNIĘ WRZUCAMY: dymki.
13.GDY SIĘ ZARUMIENIĄ:
– dodajemy morele oraz niewielką ilość oleju, smażymy około 3 minut (morele obracamy w trakcie smażenia). ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY: na talerz.
14.NASTĘPNIE SMAŻYMY TRUSKAWKI,:
dodajemy gałązkę rozmarynu i odrobinę cukru.
15.PO 1 MINUCIE:
smażenia całość zalewamy octem balsamicznym, gotujemy do zredukowania sosu.
16.DODAJEMY POKROJONE W:
małe kostki masło, gdy się rozpuści, wkładamy przysmażone wcześniej dymki, morele oraz podsmażone wątróbki. CAŁOŚĆ GOTUJEMY OKOŁO: 3-4 minut.
17.DOPRAWIAMY SOLĄ,:
pieprzem.
18.DODAJEMY POKRUSZONE PISTACJE:
oraz kilka pokrojonych suszonych pomidorów.
19.JAK PODAWAĆ TAK:
przygotowane wątróbki z owocami przekładamy na talerz, podajemy z wcześniej przysmażonymi plackami.
20.DEKORUJEMY DYMKAMI I:
przysmażonymi morelami.
Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ŚCIERECZKĘ PŁÓCIENNĄ

Wątróbki Oczyszczone wątróbki przekładamy do naczynia, dodajemy kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz około 2 łyżek oleju.

2

WĄTRÓBKI DOKŁADNIE OBTACZAMY

w marynacie i odstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

3

PLACKI MIESZANKĘ DO

wypieku chleba przekładamy do naczynia, dodajemy ciepłą wodę, odrobinę soli i pieprzu, mieszamy.

4

DODAJEMY POSIEKANE PISTACJE,

zalewę olejową i posiekane suszone pomidory.

5

DOKŁADNIE MIESZAMY.

6

CIASTO POSYPUJEMY Z

góry mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.

7

Z WYROŚNIĘTEGO CIASTA

formujemy wałek, który tniemy na małe kawałki.

8

FORMUJEMY PLACKI O

grubości 0,5-1 cm (im cieńsze placki, tym szybciej je usmażymy). KAŻDY PLACEK OBTACZAMY: w mące.

9

TAK PRZYGOTOWANE PLACKI

smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła.

10

WĄTRÓBKI Z OWOCAMI

Truskawki i morele kroimy na ćwiartki.

11

DYMKI KROIMY NA

większe cząstki.

12

NA TEJ SAMEJ

patelni smażymy zamarynowane wątróbki do zarumienienia z obu stron. PRZESMAŻONE WĄTRÓBKI ZDEJMUJEMY: z patelni. NA PATELNIĘ WRZUCAMY: dymki.

13

GDY SIĘ ZARUMIENIĄ

– dodajemy morele oraz niewielką ilość oleju, smażymy około 3 minut (morele obracamy w trakcie smażenia). ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY: na talerz.

14

NASTĘPNIE SMAŻYMY TRUSKAWKI,

dodajemy gałązkę rozmarynu i odrobinę cukru.

15

PO 1 MINUCIE

smażenia całość zalewamy octem balsamicznym, gotujemy do zredukowania sosu.

16

DODAJEMY POKROJONE W

małe kostki masło, gdy się rozpuści, wkładamy przysmażone wcześniej dymki, morele oraz podsmażone wątróbki. CAŁOŚĆ GOTUJEMY OKOŁO: 3-4 minut.

17

DOPRAWIAMY SOLĄ,

pieprzem.

18

DODAJEMY POKRUSZONE PISTACJE

oraz kilka pokrojonych suszonych pomidorów.

19

JAK PODAWAĆ TAK

przygotowane wątróbki z owocami przekładamy na talerz, podajemy z wcześniej przysmażonymi plackami.

20

DEKORUJEMY DYMKAMI I

przysmażonymi morelami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2674,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

668,5 kcal

🥑

Tłuszcz

29,2 g

🌾

Węglowodany

87,6 g

🥬

Błonnik

17,6 g

💪

Białko

17,6 g

Podobne przepisy