createyourhealth.pl

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu

Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

grzyby suszone - 20 g
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 4 szt.
marchew - 2 szt.
pieprz czarny, ziarnisty - 5 szt.
por - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
woda - 2 l
ziele angielskie - 4 szt.
cebula - 1 szt.
chrzan tarty - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
świeży koperek - 5 g
majeranek - 0,5 łyżeczki
ogórek kiszony - 1 szt.
olej rzepakowy - 1 łyżka
natka pietruszki - 10 g
sól - 0,25 łyżeczki
ziemniak - 500 g
tofu, wędzone - 180 g
ząbek czosnku - 1 szt.
zakwas na żurek - 300 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WYWAR:
Warzywa na bulion dokładnie myjemy. Nieobrane wrzucamy do garnka razem z przyprawami, natką pietruszki i koperkiem. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie bulion przecedzamy.
2.DOPRAWIAMY ŻUREK:
Do wywaru dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan, majeranek. Opcjonalnie można dodać 1 ząbek czosnku. Na patelni podsmażamy na 1 łyżce rozgrzanego oleju startego na tarce ogórka kiszonego. Zupę doprawiamy przyprawami. Całość zagotowujemy.
3.PRZYGOTOWUJEMY PUREE:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ugniatamy ziemniaki na puree z dodatkiem koperku i pietruszki. Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Cebulkę dodajemy do puree i mieszamy.
4.PODAJEMY ZUPĘ:
Żurek podajemy z ziemniakami i kawałkiem wędzonego tofu.
Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WYWAR

Warzywa na bulion dokładnie myjemy. Nieobrane wrzucamy do garnka razem z przyprawami, natką pietruszki i koperkiem. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie bulion przecedzamy.

2

DOPRAWIAMY ŻUREK

Do wywaru dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan, majeranek. Opcjonalnie można dodać 1 ząbek czosnku. Na patelni podsmażamy na 1 łyżce rozgrzanego oleju startego na tarce ogórka kiszonego. Zupę doprawiamy przyprawami. Całość zagotowujemy.

3

PRZYGOTOWUJEMY PUREE

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ugniatamy ziemniaki na puree z dodatkiem koperku i pietruszki. Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Cebulkę dodajemy do puree i mieszamy.

4

PODAJEMY ZUPĘ

Żurek podajemy z ziemniakami i kawałkiem wędzonego tofu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1465 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

146,5 kcal

🥑

Tłuszcz

3 g

🌾

Węglowodany

24,7 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy