createyourhealth.pl

Wegańskie batony z suszonymi morelami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne, wegańskie batony z suszonymi morelami, bez dodatku białego cukru, to świetny pomysł na przekąskę lub deser. Wystarczy malakser, odrobina cierpliwości – i zapomnisz o gotowych słodkich przekąskach.

Wegańskie batony z suszonymi morelami

Pyszne, wegańskie batony z suszonymi morelami, bez dodatku białego cukru, to świetny pomysł na przekąskę lub deser. Wystarczy malakser, odrobina cierpliwości – i zapomnisz o gotowych słodkich przekąskach.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

morele suszone - 150 g
wiórki kokosowe - 60 g
orzech nerkowca - 120 g
mąka migdałowa - 50 g
płatki owsiane - 15 g
nasiona chia - 2 łyżki
wegański jogurt kokosowy - 30 g
sok pomarańczowy - 1 łyżka
syrop klonowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
płatki kokosowe - 35 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA BATONIKI:
Do rozdrabniacza przekładamy wszystkie składniki oprócz płatków kokosowych. Całość blendujemy, aż masa zacznie się zlepiać.
2.DEKORUJEMY I CHŁODZIMY MASĘ NA BATONIKI:
Formę wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał trochę ponad rant blachy. Następnie przekładamy na nią masę na batoniki, równomiernie ją rozprowadzamy i dociskamy do dna. Całość oprószamy płatkami kokosowymi, przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godzinę.
3.PODAJEMY BATONIKI:
Dobrze schłodzoną masę kroimy na prostokąty o zbliżonej wielkości. Batoniki podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, owinięte w papier do pieczenia.
Wegańskie batony z suszonymi morelami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA BATONIKI

Do rozdrabniacza przekładamy wszystkie składniki oprócz płatków kokosowych. Całość blendujemy, aż masa zacznie się zlepiać.

2

DEKORUJEMY I CHŁODZIMY MASĘ NA BATONIKI

Formę wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał trochę ponad rant blachy. Następnie przekładamy na nią masę na batoniki, równomiernie ją rozprowadzamy i dociskamy do dna. Całość oprószamy płatkami kokosowymi, przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godzinę.

3

PODAJEMY BATONIKI

Dobrze schłodzoną masę kroimy na prostokąty o zbliżonej wielkości. Batoniki podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, owinięte w papier do pieczenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2117,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

423,5 kcal

🥑

Tłuszcz

30,8 g

🌾

Węglowodany

39,5 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy