createyourhealth.pl

Korzenny sernik baskijski • przepis • składniki • przygotowanie

Świąteczny posiłek nie jest kompletny bez kawałka słodkiego ciasta. Korzenny sernik baskijski to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia, która łączy w sobie tradycję z sezonowym twistem.

Korzenny sernik baskijski

Świąteczny posiłek nie jest kompletny bez kawałka słodkiego ciasta. Korzenny sernik baskijski to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia, która łączy w sobie tradycję z sezonowym twistem.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka korzenne - 200 g
masło - 90 g
serek śmietankowy - 500 g
krem z ciasteczek korzennych - 250 g
cukier - 150 g
jajko - 5 szt.
śmietanka kremówka 30% - 500 g
sól - 3 g
mąka pszenna - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W blenderze rozdrabniamy ciastka korzenne. Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy masło i mieszamy je z ciastkami. Całość przekładamy do tortownicy, rozprowadzamy po całym dnie, dociskamy i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, po czym odstawiamy spód do przestudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 230°C. Do misy robota kuchennego dodajemy serek śmietankowy, krem korzenny oraz cukier i ubijamy na średnich obrotach przez ok. 5 minut.
3.PIECZEMY SERNIK:
Masę przelewamy na przestudzony spód i pieczemy ok. 35 minut, aż wierzch sernika się skarmelizuje, ale ciasto ciągle będzie lekko płynne.
Korzenny sernik baskijski

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W blenderze rozdrabniamy ciastka korzenne. Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy masło i mieszamy je z ciastkami. Całość przekładamy do tortownicy, rozprowadzamy po całym dnie, dociskamy i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, po czym odstawiamy spód do przestudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 230°C. Do misy robota kuchennego dodajemy serek śmietankowy, krem korzenny oraz cukier i ubijamy na średnich obrotach przez ok. 5 minut.

3

PIECZEMY SERNIK

Masę przelewamy na przestudzony spód i pieczemy ok. 35 minut, aż wierzch sernika się skarmelizuje, ale ciasto ciągle będzie lekko płynne.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7428,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

530,6 kcal

🥑

Tłuszcz

39,9 g

🌾

Węglowodany

36,7 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy

Korzenny sernik baskijski - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl