createyourhealth.pl

Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami) • przepis • składniki • przygotowanie

Idealne, aromatyczne i wegańskie curry z kalafiora? Dodaj do niego mango i zobacz, jak smakuje to niezwykłe połączenie!

Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)

Idealne, aromatyczne i wegańskie curry z kalafiora? Dodaj do niego mango i zobacz, jak smakuje to niezwykłe połączenie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
imbir świeży - 1,5 szt.
kalafior - 0,5 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
mango - 2 szt.
kolendra ziarna - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 0,25 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
woda - 250 ml
kolendra świeża - 45 g
limonka - 1 szt.
mleczko kokosowe - 230 ml
orzech nerkowca - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY I SMAŻYMY KALAFIOR:
Kalafior kroimy na kawałki i dzielimy na mniejsze części.
2.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Papryczkę chili kroimy drobno. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3.SMAŻYMY IMBIR, PAPRYKĘ I MANGO:
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy imbir i papryczkę chili. Smażymy ok. 1,5 minuty.
4.DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE:
Mleczko kokosowe mieszamy łyżką w puszce (tak, by stała część połączyła się z płynną) i dodajemy do kalafiora. Limonkę przekrawamy na pół. Skrapiamy całość sokiem wyciśniętym z ½ limonki.
5.PODAJEMY CURRY:
Curry z kalafiora przekładamy do miski. Posypujemy rwaną, świeżą kolendrą i podprażonymi nerkowcami.
Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY I SMAŻYMY KALAFIOR

Kalafior kroimy na kawałki i dzielimy na mniejsze części.

2

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Papryczkę chili kroimy drobno. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3

SMAŻYMY IMBIR, PAPRYKĘ I MANGO

Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy imbir i papryczkę chili. Smażymy ok. 1,5 minuty.

4

DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE

Mleczko kokosowe mieszamy łyżką w puszce (tak, by stała część połączyła się z płynną) i dodajemy do kalafiora. Limonkę przekrawamy na pół. Skrapiamy całość sokiem wyciśniętym z ½ limonki.

5

PODAJEMY CURRY

Curry z kalafiora przekładamy do miski. Posypujemy rwaną, świeżą kolendrą i podprażonymi nerkowcami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1382,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

345,7 kcal

🥑

Tłuszcz

16,3 g

🌾

Węglowodany

50,6 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy