createyourhealth.pl

Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym • przepis • składniki • przygotowanie

Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!

Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym

Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 100 g
cebula - 1 szt.
fasola biała - 500 g
śmietana 18% - 200 g
jajko - 1 szt.
majeranek - 1 łyżka
mąka pszenna - 150 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
ser twaróg tłusty - 150 g
olej słonecznikowy - 500 ml
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 0,5 łyżeczki
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Fasolę z odrobiną wody, w której się gotowała, blendujemy partiami na gładką masę za pomocą blendera i przekładamy do miski.
2.PRZYGOTOWUJEMY PIERWSZY FARSZ:
Ser twarogowy kruszymy w drugiej misce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sera. Mieszamy dokładnie. Dodajemy 2 łyżki śmietany, szczyptę pieprzu i ¾ łyżeczki soli. Całość ponownie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRUGI FARSZ:
Dużą łyżkę farszu odkładamy do drugiej miseczki. Dodajemy majeranek, ostrą paprykę. Mieszamy całość. Garść mięty szatkujemy, dodajemy do farszu i ponownie mieszamy całość.
4.FORMUJEMY KNEDLE:
Olej przelewamy do garnka i włączamy gaz, aby go rozgrzać.
5.PANIERUJEMY KNEDLE:
1 jajko rozbełtamy na głębszym talerzu. Bułkę tartą sypiemy na drugi talerz. Knedle jeszcze raz delikatnie obtaczamy w mące. Panierujemy w jajku i mące.
6.SMAŻYMY KNEDLE:
Knedle formujemy raz jeszcze w dłoniach i przekładamy do garnka z olejem. Smażymy na złotobrązowy kolor do momentu, kiedy knedle zaczną powoli pękać. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
7.PODAJEMY KNEDLE:
Śmietaną polewamy talerz, na którym układamy knedle. Całość ozdabiamy listkami mięty.
Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Fasolę z odrobiną wody, w której się gotowała, blendujemy partiami na gładką masę za pomocą blendera i przekładamy do miski.

2

PRZYGOTOWUJEMY PIERWSZY FARSZ

Ser twarogowy kruszymy w drugiej misce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sera. Mieszamy dokładnie. Dodajemy 2 łyżki śmietany, szczyptę pieprzu i ¾ łyżeczki soli. Całość ponownie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRUGI FARSZ

Dużą łyżkę farszu odkładamy do drugiej miseczki. Dodajemy majeranek, ostrą paprykę. Mieszamy całość. Garść mięty szatkujemy, dodajemy do farszu i ponownie mieszamy całość.

4

FORMUJEMY KNEDLE

Olej przelewamy do garnka i włączamy gaz, aby go rozgrzać.

5

PANIERUJEMY KNEDLE

1 jajko rozbełtamy na głębszym talerzu. Bułkę tartą sypiemy na drugi talerz. Knedle jeszcze raz delikatnie obtaczamy w mące. Panierujemy w jajku i mące.

6

SMAŻYMY KNEDLE

Knedle formujemy raz jeszcze w dłoniach i przekładamy do garnka z olejem. Smażymy na złotobrązowy kolor do momentu, kiedy knedle zaczną powoli pękać. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

7

PODAJEMY KNEDLE

Śmietaną polewamy talerz, na którym układamy knedle. Całość ozdabiamy listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2703 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

675,8 kcal

🥑

Tłuszcz

27,7 g

🌾

Węglowodany

89,3 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

24 g

Podobne przepisy