createyourhealth.pl

Muffiny z owocami lasu • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.

Muffiny z owocami lasu

Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cukier puder - 1 szczypta
cukier - 130 g
cukier wanilinowy - 16 g
mięta świeża - 2 g
masło - 120 g
maślanka - 190 ml
mąka ziemniaczana - 30 g
mąka pszenna - 250 g
maliny mrożone - 200 g
borówki - 50 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY MĄKĘ, PROSZEK:
do pieczenia, sodę oraz cukier wanilinowy.
2.MASŁO Z CUKREM:
ucieramy w misie miksera do całkowitego połączenia.
3.CAŁY CZAS MIKSUJĄC:
dodajemy jajko oraz naprzemiennie, mniejszymi porcjami mąkę i maślankę.
4.MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO:
połączenia się składników.
5.ROZMRAŻAMY OWOCE, ODSĄCZAMY:
z soku i obtaczamy je w mące ziemniaczanej.
6.DODAJEMY OWOCE DO:
ciasta, delikatnie mieszamy całość (by nie uszkodzić owoców).
7.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
foremek na muffinki, na 3/4 ich wysokości.
8.PIECZEMY OKOŁO 40:
minut w temp. 180 °C.
9.STUDZIMY, POSYPUJEMY CUKREM:
pudrem i dekorujemy owocami.
Muffiny z owocami lasu

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY MĄKĘ, PROSZEK

do pieczenia, sodę oraz cukier wanilinowy.

2

MASŁO Z CUKREM

ucieramy w misie miksera do całkowitego połączenia.

3

CAŁY CZAS MIKSUJĄC

dodajemy jajko oraz naprzemiennie, mniejszymi porcjami mąkę i maślankę.

4

MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO

połączenia się składników.

5

ROZMRAŻAMY OWOCE, ODSĄCZAMY

z soku i obtaczamy je w mące ziemniaczanej.

6

DODAJEMY OWOCE DO

ciasta, delikatnie mieszamy całość (by nie uszkodzić owoców).

7

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

foremek na muffinki, na 3/4 ich wysokości.

8

PIECZEMY OKOŁO 40

minut w temp. 180 °C.

9

STUDZIMY, POSYPUJEMY CUKREM

pudrem i dekorujemy owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2761,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

345,2 kcal

🥑

Tłuszcz

14,4 g

🌾

Węglowodany

49,7 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy