Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatna ryba i aromatyczna, warzywna zapiekanka podana z przesmażonymi kurkami. Taka potrawa zachwyci całą rodzinę!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
rozgrzej piekarnik do 185°C (z funkcją grilla) Oczyszczone kurki smażymy krótko na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością startej skórki z cytryny.
MIESZAMY, SMAŻYMY OKOŁO
pół minuty i przekładamy na talerz.
NA MOCNO ROZGRZANYM
oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę dymkę, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki i drobno pokrojone suszone pomidory.
SMAŻYMY 1-2
minuty. 2 ŁYŻKI OKRASY: odkładamy na później do dekoracji dania, a do reszty (na patelni) dodajemy śmietanę, oregano, skórkę z 1/2 cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem.
GOTUJEMY (REDUKUJEMY
sos).
NA KONIEC DODAJEMY
miód oraz niewielką ilość wody.
CHWILĘ GOTUJEMY.
DODAJEMY ZBLANSZOWANE RÓŻYCZKI
kalafiora, podgrzewamy całość przez 1-2 minuty.
KALAFIOR Z SOSEM
przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kilkoma kurkami i serem cheddar.
PIECZEMY 10-15 MINUT
w temp.
185°C (Z FUNKCJĄ
grilla). ŁOSOSIA KROIMY NA: 3 plastry. DOPRAWIAMY MIELONYM BIAŁYM: pieprzem.
NA KAŻDYM KAWAŁKU
układamy po 2 listki bazylii i smażymy krótko na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju.
GDY ŁOSOŚ SIĘ
delikatnie zrumieni (po 30-60 sekundach z każdej strony), zdejmujemy rybę z patelni, przekładamy na talerz i dopiero solimy.
ŁOSOSIA PODAJEMY Z
kurkami i gorącą zapiekanką ozdobioną okrasą. DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI: bazylii.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2108,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
527,2 kcal
Tłuszcz
28,8 g
Węglowodany
43,3 g
Błonnik
31,8 g
Białko
31,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.

Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!

Zielona pasta jajeczna
Niesamowicie prosta w przygotowaniu i smaczna – właśnie taka jest ta zielona pasta jajeczna. Sprawdź ten przepis i poznaj nowy pomysł na pyszne kanapki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki cytrynowe
Jeśli lubisz intensywny, cytrusowy smak i puszyste wypieki, te wilgotne babeczki cytrynowe są dla Ciebie! Delikatne, aromatyczne i mocno cytrusowe — idealne do popołudniowej kawy. Upiecz je wraz z nami, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz!

Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.

Wielkanocna brioszka
Przepyszna brioszka, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Całonocne wyrastanie ciasta zapewnia jej wyjątkową puszystość, a kandyzowana skórka limonki nadaje charakter.
🔥 O podobnym poziomie trudności

KLASYCZNA DALGONA COFFEE
Słynna kawa z Instagrama teraz w Kuchni Lidla! Sprawdź, jak przygotować klasyczną dalgona coffee, i ciesz się jej smakiem!

Kanapka z grillowanym serem halloumi
Kanapka z pity? W tym daniu inspirowanym kuchnią grecką to jak najbardziej możliwe! Przygotuj tę pyszną kanapkę na ciepło i spróbuj czegoś nowego podczas kolejnej kolacji.

Sorbet truskawkowy
Lato to czas na orzeźwiające napoje i desery. W ciepłe, letnie dni nic nie równa się smakowi domowego sorbetu zrobionego z truskawek. Wykorzystując te sezonowe owoce, można stworzyć niezwykle smaczny deser, który przyniesie Ci odświeżenie w te najbardziej upalne popołudnia. Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy? Odkryj tę prostą recepturę wraz z nami!