Wianki z orzechami i polewą • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 35
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Orzechy włoskie drobno mielemy. Zagniatamy z pokrojonym w kostkę masłem, cukrem, miodem, solą, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto, dodając, w razie potrzeby, 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
PIECZEMY WIANKI
Następnie z ciasta na odrobinie mąki formujemy cienkie wałki (o średnicy ok. 1 cm). Kroimy na kawałki i pleciemy z nich wieńce (o średnicy ok. 6 cm), końcówki dobrze ściskamy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia (blachy, których od razu nie wstawiamy do piekarnika, wkładamy jeszcze raz do lodówki). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 14 minut aż do zarumienienia. Pozostawiamy na blasze do wystygnięcia.
POLEWAMY WIANKI POLEWĄ
Pozostałe orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową siekamy i mieszamy. Przesiewamy cukier puder i stopniowo dodajemy taką ilość soku wyciśniętego z pomarańczy, aby powstała niezbyt płynna polewa. Smarujemy nią wianki. Na koniec wianki posypujemy mieszanką orzechów włoskich i pozostawiamy do wyschnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3339,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
278,3 kcal
Tłuszcz
14,9 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
4,1 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.

Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
Pełne korzennych aromatów i cytrusowych nut - prawdziwie greckie ciasto!

Baba ghanoush
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować aromatyczną pastę z pieczonego bakłażana z domową pastą tahini!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą
Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.

Paszteciki z wędzonego pstrąga
Bardzo eleganckie przekąski na sylwestrowy stół przygotowane z prostych składników. Niech paszteciki z aksamitnym musem z pstrąga trafią do Waszego imprezowego menu dzięki przepisowi Karola!

Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
Kanapki od serca to te, które przygotujesz od podstaw! Te wg przepisu Kingi powstają na bazie wegańskich gofrów z pysznymi dodatkami: marynowaną cebulką i serkiem labneh!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Baton à la twix
Znany baton w lżejszej wersji! Chrupiące ciasteczko, warstwa karmelu z masy daktylowej i polewa czekoladowa! Wypróbuj!

Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.

Schab na kanapki — przepis na pieczony schab na kanapkę
Domowy schab pieczony to doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin – pełna smaku, aromatyczna i pozbawiona zbędnych dodatków. Sięgnij po ten przepis i ciesz się pysznym, soczystym pieczonym schabem.