Wieniec z Frankfurtu • przepis • składniki • przygotowanie
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO BISZKOPTOWO-TŁUSZCZOWE MASŁO
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę za pomocą miksera.
STOPNIOWO DODAJEMY BIAŁKA
i jajka (jajka muszą mieć temperaturę pokojową). WSZYSTKO RAZEM DOKŁADNIE: miksujemy.
NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESIANĄ
mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA
pomocą trzepaczki.
NA KONIEC DODAJEMY
sok z ½ cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny oraz rum. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
MASĘ PRZELEWAMY DO
okrągłej formy do pieczenia (forma typu wieniec), wcześniej wysmarowanej rozpuszczonym masłem i podsypanej mąką.
CIASTO PIECZEMY PRZEZ
1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C (z termoobiegiem) lub 175 stopni C (bez termoobiegu).
PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY
do wystudzenia.
KREM MAŚLANO-BUDYNIOWY 400
ml mleka zagotowujemy w garnku.
CUKIER, ŻÓŁTKA I
cukier wanilinowy ucieramy w misce, następnie dodajemy budyń oraz 100 ml mleka i dokładnie mieszamy.
CAŁĄ MASĘ WLEWAMY
do gotującego się w garnku mleka i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania.
NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY GARNEK
z ognia i studzimy.
MASŁO NAPOWIETRZAMY MIKSEREM
i łączymy z wystudzoną masą budyniową.
KREM WKŁADAMY NA
kilka chwil do lodówki.
PONCZ DO NASĄCZENIA
Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny, studzimy.
DO CHŁODNEGO PONCZU
dodajemy rum.
GANASZ (KREM) CZEKOLADOWY
Śmietankę zagotowujemy w garnku, kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, następnie łączymy ze śmietanką. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE
masło i rum.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
ODSTAWIAMY DO LODÓWKI,
często mieszając (nie dopuszczamy do tego aby ganasz ściągnął za mocno).
UPIECZONE I WYSTUDZONE
ciasto biszkoptowo-tłuszczowe kroimy płasko na 3 części, następnie pierwszą część nakrapiamy ponczem.
ZA POMOCĄ WORKA
cukierniczego na brzegi ciasta nakładamy krem, a w środku umieszczamy konfiturę jagodową.
NAKŁADAMY KOLEJNĄ CZĘŚĆ
ciasta, nakrapiamy ponczem, nakładamy krem i konfiturę.
NA KONIEC UKŁADAMY
wierzchnią, ostatnią część ciasta.
CAŁE CIASTO SMARUJEMY
pozostałą ilością kremu, następnie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
PO WYJĘCIU Z
lodówki ciasto wygładzamy i obsypujemy zmielonymi orzechami.
CIASTO DEKORUJEMY, WYSZPRYCOWANYMI
za pomocą worka cukierniczego, rozetkami z ganaszu oraz suszonymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10240 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
512 kcal
Tłuszcz
34,4 g
Węglowodany
44 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Klasyka w stylu włoskim, i to w dwóch wersjach! Przygotuj sałatkę Cezar według przepisu Karola i sprawdź, która z nich wejdzie na stałe do Twojego menu!

Risotto in bianco
Minimalna ilość składników i perfekcyjne wydobycie z nich wszystkich aromatów i smaków? Takie właśnie jest risotto in bianco. Wypróbuj ten przepis i daj się zaskoczyć doskonałej kulinarnej przygodzie w stylu włoskim!

Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza to nie tylko tradycyjne ciasto. Możesz przygotować ją także na warzywnym spodzie, np. z kalafiora. Wypróbuj nowoczesny sposób na pizzę w wersji Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
Bez niego nie ma prawdziwych świąt. Przygotuj z nami prosty, smakowity i aromatyczny wigilijny kompot.

Sorbet kiwi na patyku
Szybki pomysł na lekki deser w upalne dni – orzeźwiający mus z kiwi w postaci pysznych kwaskowatych lodów!

Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.