Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono • przepis • składniki • przygotowanie
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko i słono!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą w misce. Oprószamy blat mąką i wyrabiamy ciasto. Chowamy do garnka i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SŁONY FARSZ
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy sól. Wyłączamy gaz i dodajemy olej. Podgrzybki siekamy na drobno, doprawiamy gałką muszkatołową.
PRZYGOTOWUJEMY SŁODKI FARSZ
Suszone śliwki siekamy drobno, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Dorzucamy posiekaną suszoną morelę, pokruszone ciasteczka, cynamon, łyżkę maku oraz jabłko starte na grubych oczkach.
PRZYGOTOWUJEMY SŁONĄ OKRASĘ
Kaszę podprażamy na patelni. Następnie chwilę gotujemy z odrobiną wody. Łączymy z pozostawioną cebulką i przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY SŁODKĄ OKRASĘ
Masło rozpuszczamy na patelni. Kruszymy ciasteczka i smażymy z cukrem przez ok. 5 minut.
GOTUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, które napełniamy farszem – jedną połowę słodkim, drugą połowę słonym. Zlepiamy brzegi ciasta i zawijamy pierogi.
PODAJEMY PIEROGI
Pierogi przekładamy na talerz i podajemy z okrasą w zależności od rodzaju pierogów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3533 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
883 kcal
Tłuszcz
56,8 g
Węglowodany
85,4 g
Błonnik
20,6 g
Białko
18,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.

Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.

Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
Sandacz i kiszona kapusta w śmietanie to duet, któremu warto poświęcić kilka chwil w kuchni. Wykorzystaj ten przepis i zaproś na świąteczny stół rybę w całkiem nowym wydaniu!

Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!

Ciasteczka migdałowe
Słodkie i kruche historie z ogrodu? Tylko według przepisu Darii na ciasteczka migdałowe z cukrem różanym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie blondie z masłem orzechowym
Słodki klasyk w amerykańskim stylu, czyli blondie, prezentuje się w pysznej, roślinnej odsłonie dzięki prostemu przepisowi Kingi! Sprawdź koniecznie, jak smakuje wegańska wersja tego ciasta!

Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
Połączenie wyjątkowej, kremowej polenty z charakternym kozim serem oraz chrupkimi, pieczonymi warzywami to danie, które każdemu będzie smakować idealnie!

Chlebek w stylu włoskim
To niezwykle prosty i smaczny chlebek, który doskonale nadaje się do robienia kanapek lub jako dodatek do sałatek! Kilka składników i uczta w stylu włoskim zawita do Twojej kuchni!