createyourhealth.pl

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych • przepis • składniki • przygotowanie

Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych

Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cynamon - 1 łyżeczka
mięso wieprzowe karkówka - 1 kg
skórka z pomarańczy, tarta - 2 łyżki
musztarda dijon - 2 łyżeczki
ząbek czosnku - 1 szt.
kardamon, mielony - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 2 szczypty
kalarepa - 2 szt.
miód - 12 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z pomarańczy - 100 ml
sok z cytryny - 50 ml
sól - 1 szczypta
jabłko czerwone - 1 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
natka pietruszki - 5 g
żurawina suszona - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KORZENNĄ MARYNATĘ:
Miód i musztardę łączymy w dużym naczyniu. Dodajemy drobno posiekany czosnek, kardamon, cynamon, olej rzepakowy i skórkę startą z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.
2.MARYNUJEMY KARKÓWKĘ:
Karkówkę obtaczamy w marynacie i przekładamy do czystego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu polewamy resztą marynaty i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
3.PIECZEMY KARKÓWKĘ:
Karkówkę zapiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (bez przykrycia).
4.PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ:
Obraną kalarepę i jabłko w skórce ścieramy na szatkownicy lub kroimy w słupki. Mieszamy, skrapiamy sokiem z pomarańczy i z cytryny, oprószamy skórką z cytryny.
5.PODAJEMY KARKÓWKĘ:
Upieczoną karkówkę kroimy w plastry i układamy na surówce. Całość skrapiamy olejem.
Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych

Czas przygotowania

300 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KORZENNĄ MARYNATĘ

Miód i musztardę łączymy w dużym naczyniu. Dodajemy drobno posiekany czosnek, kardamon, cynamon, olej rzepakowy i skórkę startą z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.

2

MARYNUJEMY KARKÓWKĘ

Karkówkę obtaczamy w marynacie i przekładamy do czystego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu polewamy resztą marynaty i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

3

PIECZEMY KARKÓWKĘ

Karkówkę zapiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (bez przykrycia).

4

PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ

Obraną kalarepę i jabłko w skórce ścieramy na szatkownicy lub kroimy w słupki. Mieszamy, skrapiamy sokiem z pomarańczy i z cytryny, oprószamy skórką z cytryny.

5

PODAJEMY KARKÓWKĘ

Upieczoną karkówkę kroimy w plastry i układamy na surówce. Całość skrapiamy olejem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1130,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

226,1 kcal

🥑

Tłuszcz

9,2 g

🌾

Węglowodany

35 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

3,4 g

Podobne przepisy