Zupa z pieczonych warzyw • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE WARZYW
Bataty, ziemniaki, marchew i paprykę myjemy. Bataty, ziemniaki oraz marchew obieramy, a potem kroimy w większe kawałki. Obieramy także czosnek i cebulę.
PIECZEMY WARZYWA
Bataty, ziemniaki, marchewkę oraz paprykę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą (2 łyżki), dodajemy wszystkie przyprawy (papryki, kumin, sól oraz pieprz) i mieszamy. Wkładamy do pieca i pieczemy przez 25 minut, aż zmiękną i zrobią się rumiane.
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
W międzyczasie kroimy czosnek i cebulę. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, a następnie podsmażamy na niej warzywa.
DODAJEMY IMBIR
Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce wprost do garnka. Całość mieszamy.
WYCIĄGAMY WARZYWA Z PIECA
Ostrożnie wyciągamy blachę z piekarnika. Wszystkie upieczone warzywa wrzucamy do garnka. Mieszamy i smażymy przez 4-5 minut.
DODAJEMY BULION
Wlewamy bulion do garnka i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do średniego.
DODAJEMY PASSATĘ
Do garnka wlewamy passatę i całość mieszamy. Gotujemy przez 10 minut.
BLENDUJEMY ZUPĘ
Ściągamy zupę z kuchenki i blendujemy ją na gładko.
PODAJEMY ZUPĘ
Rozlewamy zupę do miseczek. Skrapiamy ją oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Ozdabiamy listkami bazylii i rozdrobnionym oregano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1000,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
250,2 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
41,9 g
Błonnik
7,5 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Pieczona mozzarella z pomidorami
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Szukasz pomysłu na obiad, który przygotujesz w mniej niż pół godziny? Już nie musisz! Wypróbuj przepis na kaszotto z kurczakiem i aromatycznym sosem pomidorowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Batony czekoladowe z granatem
Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Klasyczna karpatka
Klasyczna karpatka z domowym, waniliowym kremem budyniowo-maślanym to prawdziwie rozpływające się w ustach ciasto. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Szarlotka z budyniem
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!