createyourhealth.pl

Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem • przepis • składniki • przygotowanie

Pierożki wonton to uwielbiane danie kuchni chińskiej. Kinga faszeruje je świetnie doprawionym mięsem z kurczaka i podaje z dodatkiem pikantnego aromatyzowanego oleju. Sprawdź, jak przygotować pierożki wonton w domu!

Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem

Pierożki wonton to uwielbiane danie kuchni chińskiej. Kinga faszeruje je świetnie doprawionym mięsem z kurczaka i podaje z dodatkiem pikantnego aromatyzowanego oleju. Sprawdź, jak przygotować pierożki wonton w domu!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 200 g
mąka ryżowa - 65 g
woda - 200 ml
pierś z kurczaka - 300 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
sos ostrygowy - 1 łyżka
olej sezamowy - 1 łyżeczka
sos mirin - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
cebula dymka - 1 pęczek
olej rzepakowy - 0,25 szkl
chili płatki - 2 łyżki
cukier trzcinowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski przesiewamy mąkę ryżową i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy na pół godziny.
2.PRZYGOTOWUJEMY AROMATYZOWANY OLEJ:
Olej zagotowujemy w rondelku. Do słoika wkładamy wszystkie pozostałe składniki i zalewamy gorącym olejem. Studzimy.
3.ROBIMY FARSZ:
Pierś kurczaka rozdrabniamy w malakserze.
4.LEPIMY WONTONY:
Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładamy przygotowany farsz. Ciasto składamy po przekątnej, tworząc trójkąt. Trójkąt układamy tak, by jego szpic znajdował się na dole – delikatnie zaginamy róg ku górze (tak, by szpic stykał się z podstawą trójkąta). Następnie sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi trójkąta, by powstał tzw. kapelusz.
5.GOTUJEMY I PODAJEMY:
Wontony gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Podajemy je z aromatyzowanym olejem.
Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 25

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski przesiewamy mąkę ryżową i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy na pół godziny.

2

PRZYGOTOWUJEMY AROMATYZOWANY OLEJ

Olej zagotowujemy w rondelku. Do słoika wkładamy wszystkie pozostałe składniki i zalewamy gorącym olejem. Studzimy.

3

ROBIMY FARSZ

Pierś kurczaka rozdrabniamy w malakserze.

4

LEPIMY WONTONY

Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładamy przygotowany farsz. Ciasto składamy po przekątnej, tworząc trójkąt. Trójkąt układamy tak, by jego szpic znajdował się na dole – delikatnie zaginamy róg ku górze (tak, by szpic stykał się z podstawą trójkąta). Następnie sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi trójkąta, by powstał tzw. kapelusz.

5

GOTUJEMY I PODAJEMY

Wontony gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Podajemy je z aromatyzowanym olejem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1938 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

77,5 kcal

🥑

Tłuszcz

2,7 g

🌾

Węglowodany

9,7 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

3,7 g

Podobne przepisy

Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl