Drożdżowe racuchy z rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie? Zamień owsiankę i kanapki na pyszne racuchy z rabarbarem! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 35-40 stopni. Drożdże ucieramy z łyżką cukru do momentu rozpuszczenia. Upłynnione drożdże z cukrem przekładamy do dużej miski i dodajemy ciepłe mleko. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz pozostały cukier. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
KROIMY RABARBAR
W czasie kiedy ciasto wyrasta, myjemy i obieramy rabarbar, a następnie kroimy go w kostkę. Wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, aby delikatnie zmiękł. Gdy ciasto wyrośnie, odcedzamy rabarbar i dodajemy go do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY RACUCHY
Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, podgrzewamy i za pomocą łyżki wykładamy ciasto, formując małe placuszki. Smażymy racuchy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie przekładamy na talerz. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1343,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
447,8 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
69,6 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS
Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.

Batoniki owsiane z 4 składników
Błyskawiczne i przepyszne batoniki owsiane z zaledwie 4 składników! Koniecznie wypróbuj przepis na tę przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako przekąska lub śniadanie.

Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Paella z owocami morza
Owoce morza, warzywa, kurczak i szafran – oto składniki paelli w stylu hiszpańskim, którą przygotujesz według przepisu Karola! Podaj bliskim obiad pełen słońca i południowych smaków!

Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Proste kimchi
Przygotuj proste kimchi i wyciągnij całą moc ze sfermentowanych warzyw o cudownym pikantnym smaku! Jest tak proste, że każdy będzie w stanie je zrobić.

Słodkie bruschetty z truskawkami
Słodkie bruschetty, czyli chrupiące pieczywo z pysznym kremem z mascarpone i kremem pistacjowym. Dzięki dodatkowi truskawek zyskują nie tylko na smaku, ale też na świeżości – koniecznie spróbuj!

Jesienna owsianka
Rozgrzewająca owsianka z dodatkiem cynamonu, idealna na jesienne śniadanie. Spróbuj, jaka jest pyszna!