createyourhealth.pl

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem

Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 40 g
sok z pomarańczy - 100 ml
likier ajerkoniak - 25 ml
cukier puder - 90 g
kakao - 30 g
mąka ziemniaczana - 30 g
mąka migdałowa - 20 g
mąka pszenna - 30 g
cukier wanilinowy - 8 g
jajko - 5 szt.
śmietana 30% - 250 ml
koniak - 25 ml
czekolada deserowa - 165 g

Instrukcje przygotowania

1.BISZKOPT CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWY JAJKA:
ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
2.MĄKĘ, MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ:
i kakao przesiewamy przez sito, a następnie stopniowo dodajemy tę mieszaninę oraz mielone migdały do ubitych jajek z cukrem, delikatnie mieszając.
3.PIECZEMY BISZKOPT –:
w opcji z termoobiegiem w temperaturze 155-160°C przez 20-25 minut, bez termoobiegu: 160-165°C przez 25-30 minut.
4.MUS CZEKOLADOWY ŻÓŁTKA:
ubijamy z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej w temperaturze 35-40°C.
5.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
6.STOPNIOWO ŁĄCZYMY ZE:
sobą roztopioną czekoladę, ubite żółtka oraz ubitą śmietankę. NA KOŃCU DODAJEMY: koniak.
7.MUS SCHŁADZAMY W:
lodówce, na około 30 min.
8.CO DALEJ ŚCINAMY:
górną warstwę biszkoptu, aby wyrównać jego powierzchnię przed nałożeniem musu.
9.DOBRZE SKRAPIAMY BISZKOPT:
ponczem, na tak przygotowany biszkopt (w tortownicy) wylewamy czekoladowy mus, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
10.WYJMUJEMY CIASTO Z:
formy, posypujemy ciemnym kakao.
Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BISZKOPT CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWY JAJKA

ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.

2

MĄKĘ, MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ

i kakao przesiewamy przez sito, a następnie stopniowo dodajemy tę mieszaninę oraz mielone migdały do ubitych jajek z cukrem, delikatnie mieszając.

3

PIECZEMY BISZKOPT –

w opcji z termoobiegiem w temperaturze 155-160°C przez 20-25 minut, bez termoobiegu: 160-165°C przez 25-30 minut.

4

MUS CZEKOLADOWY ŻÓŁTKA

ubijamy z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej w temperaturze 35-40°C.

5

ŚMIETANKĘ UBIJAMY.

6

STOPNIOWO ŁĄCZYMY ZE

sobą roztopioną czekoladę, ubite żółtka oraz ubitą śmietankę. NA KOŃCU DODAJEMY: koniak.

7

MUS SCHŁADZAMY W

lodówce, na około 30 min.

8

CO DALEJ ŚCINAMY

górną warstwę biszkoptu, aby wyrównać jego powierzchnię przed nałożeniem musu.

9

DOBRZE SKRAPIAMY BISZKOPT

ponczem, na tak przygotowany biszkopt (w tortownicy) wylewamy czekoladowy mus, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

10

WYJMUJEMY CIASTO Z

formy, posypujemy ciemnym kakao.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3099,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

387,4 kcal

🥑

Tłuszcz

20 g

🌾

Węglowodany

37,9 g

🥬

Błonnik

10,3 g

💪

Białko

10,3 g

Podobne przepisy

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl