createyourhealth.pl

Słodkie przekąski sylwestrowe • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj pomysł Pawła Małeckiego na słodkiego sylwestra! Kilka musów, żel owocowy i Twój stół będzie uginał się od efektownych przekąsek!

Słodkie przekąski sylwestrowe

Poznaj pomysł Pawła Małeckiego na słodkiego sylwestra! Kilka musów, żel owocowy i Twój stół będzie uginał się od efektownych przekąsek!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

borówki - 50 g
kakao - 10 g
malina - 70 g
chipsy czekoladowe - 125 g
cukier trzcinowy - 100 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
wino czerwone - 100 ml
maliny mrożone - 400 g
czekolada mleczna - 200 g
pomarańcza - 0,5 szt.
ser mascarpone - 250 g
sok pomarańczowy - 50 ml
żelatyna - 8 g
masło - 30 g
whisky - 70 ml
śmietana 30% - 80 ml
czekolada deserowa >70% kakao - 200 g
czekolada deserowa - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ŻEL OWOCOWY:
Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy 50 ml wina i wsypujemy cukier trzcinowy. Pozostałe 50 ml wina mieszamy z mączką ziemniaczaną. Gdy owoce się zagotują, wlewamy do nich, ciągle mieszając, wino z mączką ziemniaczaną. Gotujemy, aż osiągnie konsystencję kisielu. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY GANACHE Z WHISKY:
Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Miksujemy z dodatkiem miękkiego masła. Cały czas miksując, dolewamy whisky. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej – nie wkładamy do lodówki.
3.PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY:
100 ml śmietanki zagotowujemy. Dodajemy skórkę otartą z połowy pomarańczy. Żelatynę namaczamy w soku pomarańczowym i kiedy napęcznieje, dodajemy do śmietanki. Czekoladę łamiemy i również dodajemy do śmietanki. Zdejmujemy garnek z ognia i cały czas mieszając, rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy do przestudzenia. Pozostałą część śmietanki (mocno schłodzonej) ubijamy. Do przestudzonej czekoladowej masy dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i odstawiamy do zestalenia.
4.PRZYGOTOWUJEMY FOREMKI CZEKOLADOWE:
Czekoladę deserową rozpuszczamy. Obejrzyj trik Pawła Małeckiego, żeby wiedzieć,jak temperować czekoladęi przygotować z niej czekoladowe dekoracje.
5.PRZYGOTOWUJEMY SŁODKIE PRZEKĄSKI:
Do pucharków lub kieliszków, a także czekoladowych foremek wkładamy żel owocowy. Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy na owoce mus czekoladowy. Posypujemy kakao, dekorujemy owocami. Możemy także przygotować słodkie przekąski z choco chipsów. Wystarczy naszprycować na nie odrobinę ganache’u lub musu czekoladowego i udekorować owocami.
Słodkie przekąski sylwestrowe

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ŻEL OWOCOWY

Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy 50 ml wina i wsypujemy cukier trzcinowy. Pozostałe 50 ml wina mieszamy z mączką ziemniaczaną. Gdy owoce się zagotują, wlewamy do nich, ciągle mieszając, wino z mączką ziemniaczaną. Gotujemy, aż osiągnie konsystencję kisielu. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY GANACHE Z WHISKY

Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Miksujemy z dodatkiem miękkiego masła. Cały czas miksując, dolewamy whisky. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej – nie wkładamy do lodówki.

3

PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY

100 ml śmietanki zagotowujemy. Dodajemy skórkę otartą z połowy pomarańczy. Żelatynę namaczamy w soku pomarańczowym i kiedy napęcznieje, dodajemy do śmietanki. Czekoladę łamiemy i również dodajemy do śmietanki. Zdejmujemy garnek z ognia i cały czas mieszając, rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy do przestudzenia. Pozostałą część śmietanki (mocno schłodzonej) ubijamy. Do przestudzonej czekoladowej masy dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i odstawiamy do zestalenia.

4

PRZYGOTOWUJEMY FOREMKI CZEKOLADOWE

Czekoladę deserową rozpuszczamy. Obejrzyj trik Pawła Małeckiego, żeby wiedzieć,jak temperować czekoladęi przygotować z niej czekoladowe dekoracje.

5

PRZYGOTOWUJEMY SŁODKIE PRZEKĄSKI

Do pucharków lub kieliszków, a także czekoladowych foremek wkładamy żel owocowy. Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy na owoce mus czekoladowy. Posypujemy kakao, dekorujemy owocami. Możemy także przygotować słodkie przekąski z choco chipsów. Wystarczy naszprycować na nie odrobinę ganache’u lub musu czekoladowego i udekorować owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6554 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

327,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

32,1 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy